Vähittäiskaupan myynti kasvoi syyskuussa prosentin vuodentakaisesta

Myynnin määrä laski 0,8 prosenttia.

Ilmoitus

Tilastokeskuksen mukaan vähittäiskaupan myynti kasvoi syyskuussa 1,0 prosenttia vuoden 2017 syyskuusta.  Sen tiedotteen mukaan vähittäiskaupan toimialoista myynti kasvoi päivittäistavarakaupassa 0,1 prosenttia ja tavaratalokaupassa 2,1 prosenttia. Tukkukaupan myynti sen sijaan laski samaan aikaan 1,2 prosenttia ja autokaupan myynti puolestaan 9,5 prosenttia.

Autokaupan kehitykseen vaikutti osaltaan syyskuun alussa käyttöön otettu uusi päästöjen WLTP-mittaustapa. Yhteenlaskettuna koko kaupan myynti laski 1,7 prosenttia vuoden 2017 syyskuuhun verrattuna.

Määrä laski vuodentakaisesta

Vaikka vähittäiskaupan myynnin arvo nousi, niin myynnin määrä oli syyskuussa 0,8 prosenttia pienempi kuin vuoden 2017 syyskuussa. Tukkukaupassa myynnin määrä väheni samaan aikaan 6,7 prosenttia ja autokaupassa puolestaan 8,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Koko kaupan myynnin määrä laski syyskuussa yhteensä 5,2 prosenttia vuoden 2017 syyskuuhun verrattuna. Myynnin määräindeksi lasketaan poistamalla arvoindeksisarjasta hintojen muutosten vaikutus.

Koko kaupan myynti kasvoi

Vähittäiskaupan myynti kasvoi tammi-syyskuussa 2,9 prosenttia ja tukkukaupan myynti 4,7 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Autokaupassa myynti kasvoi samaan aikaan 4,1 prosenttia. Koko kaupan myynti kasvoi 4,1 prosenttia vuoden 2017 tammi-syyskuuhun verrattuna.

Kaupan myynnin ja myynnin määrän vuosimuutokset on ilmoitettu kausitasoittamattomina ja kauppapäiväkorjaamattomina, jolloin esimerkiksi pyhäpäivien vaikutusta ei ole huomioitu.

Ilmoitus