Vaatii muutosta Amazonin ammattijärjestövihamielisyyttä vastaan

”Sotii perustavanlaatuisia kansainvälisiä yleissopimuksia vastaan”.

Historiallinen tapahtuma lähestyy USA:ssa. Amazonin pitkäaikainen taistelu sitä vastaan, että heidän työntekijänsä organisoituvat ammattijärjestöön saattaa olla menossa loppua kohti. Asiasta on nimittäin meneillään äänestys, liiton perustamisesta, Alabamassa verkkojätin varastolla. Amazon on tehnyt parhaansa pysäyttääkseen äänestyksen, joka näyttäisi kuitenkin toteutuvan ja viimeinen päivä äänestää on 29. maaliskuuta.

Nyt ruotsalainen vakuutusyhtiö Folksam ja Öhman Fonder kertovat, että he ovat yhdessä 76 muun kansainvälisen suursijoittajan kanssa lähettäneet kirjeen Amazonin hallitukselle. Kirje on terävä vaatimus, että Amazon pitää kiinni ihmisoikeuksista ja antaa siten työntekijöidensä organisoitua liittoon.

Ilmoitus

Olemme saaneet toistuvia kertoja tietoa, että Amazon yrittää vaikuttaa työntekijöidensä liittoon järjestäytymistä vastaan. Tämä on vastoin perustavanlaatuisia kansainvälisiä yleissopimuksia vastaan ihmisoikeuksien osalta, joiden takana yhtiö kuitenkin sanoo seisovansa. Meillä on ollut kokous Amazonin kanssa syksyllä, mutta emme ole saaneet haluamiamme vastauksia ja siksi käännymme nyt suoraan hallituksen puoleen, Emilie Westholm, vastuullisen omistamisen päällikkö Folksamilla sanoo vapaasti suomennettuna.

Folksam ja sijoittajat ovat saaneet tietoa Amazonin systemaattisesta, kaikenlaisten organisaatioiden tukahduttamisesta työntekijöidensä keskuudessa USA:ssa. Tämän mahdollisen historiallisen äänestyksen yhteydessä Amazon on tapansa mukaisesti tehnyt töitä saadakseen työntekijänsä äänestämään ei. He ovat muun muassa aloittaneet kotisivun, jossa he esittelevät järjestäytymisen huonoja puolia.

Paitsi, että mahdollisuus ammattiyhdistykseen on ihmisoikeus, niin ammattiyhdistyksillä on historiallisesti ollut tärkeä rooli demokratiakehityksessä ja hyvinvoinnin luomisessa. Se mitä Amazon tekee parantaakseen työntekijöidensä työehtoja voi vaikuttaa pitkälle yrityksen ulkopuolellakin ja sama koskee, jos he eivät tee mitään, Emilie Westholm sanoo.