Uusi maksupalveludirektiivi astuu voimaan lauantaina

EU:n uusi maksupalveludirektiivi SCA (Strong Customer Authetification) astuu voimaan lauantaina. Kuluttajan kannalta mikään ei muutu ainakaan ensi alkuun.

EU:n uusi maksupalveludirektiivi astuu voimaan lauantaina, mutta Finanssivalvonta on myöntänyt verkkokaupan osapuolille lisäaikaa uusien järjestelmien rakentamiseen. SCA merkitsee lyhyesti, että asiakkaan on vahvistettava onlineostonsa kahdessa eri asteessa. Tämä on voimassa koko Euroopan Unionin alueella ja on osa PSD2-direktiiviä (Payment Services Directive). Uusien sääntöjen mukaan onlineliikkeellä on oltava kaksiasteinen vahvistus asiakkaan tehdessä oston verkkoliikkeen kotisivulla. Tarkoituksena on suojata onlinehuijauksilta verkkokaupan lisääntyessä. Uusien säännösten mukaan maksujen on niinikään oltava aiempaa enemmän matkapuhelimeen sopeutettuja.

Ilmoitus

 

Vähintään kaksiasteinen tunnistautuminen

Asiakkaille EU-direktiivi PSD2 tarkoittaa sitä, että maksuprosessissa on useampia asteita ennen kuin se on viety loppuun. Vahvistus tapahtuu vähintää kaksiasteisesti. Kortilla maksettaessa korttitiedot syötetään tavallisesti. Sen jälkeen varmistus voi tapahtua kahdella kolmesta vaihtoehdosta valittavalla tavalla: sormenjäljellä tai kasvokartastolla, salasanalla tai matkapuhelimeen lähetettävän koodin avulla. Sormenjälkit- ja kasvotunnistus toimii asiakkaan pankkisovelluksen kautta.

 

Lisäaika on tilapäinen

Maksupalveludirektiivi vaatii verkkopankkien painetuista tunnuslukulistoista luopumista, mutta toistaiseksi niitä saa vielä käyttää. Tämä siksi, että kuluttajan asiointiin ei tulisi katkoksia. Pankit tarjoavat tavallisesti mobiilitunnistautumista tai tunnuslukulaitetta. Joillakin tunnuslukulistoja tukemaan on otettu tekstiviesti. Finanssivalvonnan myöntämä lisäaika vaatimusten ja muutosprosessien toteuttamiselle on tilapäinen. Fiva kirjoittaa lehdistötiedotteessaan, että Finanssivalvonta päättää siirtymäajan pituudesta kuluvan vuoden aikana kuultuaan Euroopan pankkiviranomaisen ja muiden jäsenvaltioiden valvojien näkemyksiä asiasta. Finanssivalvonta tulee myöhemmin tänä vuonna edellyttämään kaikilta sen valvottavilta, jotka ovat verkkokaupan korttimaksamisen osapuolia, suunnitelmaa muutosprosessin toteutukselle.