Urheilukauppa käy – muotikauppojen asiakasmäärät kaukana normaalitilanteesta

Korona vei muotiliikkeiden asiakkaat, mutta urheilukaupassa kasvu jatkuu.

Muoti- ja urheilukauppa ry esitteli tuoreita lukuja eilen. Niiden mukaan koronan aiheuttaman asiakaskadon jälkeen käyntien määrät liikkeissä ovat lähteneet kasvuun, mutta normaalitilanteeseen on vielä matkaa. Kesäkuussa muotivaatteiden kauppa supistui vielä -0,2 prosenttia ja kenkäkauppa -2,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Urheilukauppa jatkaa sen sijaan kasvua.

Maalis- ja huhtikuussa pandemia kouraisi eritoten muotikauppaa.

Ilmoitus

Kävijämäärien normaalitason saldoluku on nolla. Nyt saldoluku on -79. Normaalitasosta ollaan edelleen kaukana, vaikka kesäkuussa seitsemän prosenttia kaupoista kertoikin jo kävijämäärän olevan suurempi kuin viime vuonna, Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää sanoo tiedotteessa.

 

Urheilukauppa toipunut miltei kokonaan

Urheilukauppa jatkoi Muoti- ja urheilukauppa ry:n tilastojen mukaan kasvua kesäkuussa. Tekstiilien myynti urheilukaupoissa kasvoi 14 prosenttia, kenkien viisi prosenttia, urheiluvälineiden 38 prosenttia ja polkypyörien myynti ryntäsi 69 prosentin hurjaan kasvuun. Yhdistys muistuttaa, että eroja on yrityskohtaisesti, mutta vuoden alusta urheilukauppa on miinuksella enää 3,1 prosenttia.

 

Miehet jättävät nyt vaatteet ostamatta

Muotikaupalle tilanne on kuitenkin ollut ankeampi, sillä tammi-kesäkuun aikana muotikauppa on vähentynyt kaikkiaan 23 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kesäkuussa naisten vaatteiden kauppaan tuli 3,5 prosentin kasvu, mutta miesten vaatteiden osalta alamäki oli edelleen jyrkkä ja se meni 8,8 prosenttia miinuksella edellisvuoteen verrattuna.

Naisten vaateostot ovat toipuneet koronakriisistä miesten vaatekauppaa nopeammin. Etätyön jatkuminen näkyi nyt erityisesti miestenvaatemyynnissä, Kankaanpää arvioi.

Vaatteiden onlinekauppa kasvoi kesäkuussa 196 prosenttia ja kenkien 250 prosenttia, mutta verkkokaupan kasvu on hidastunut sitä mukaa kun kivijalkakauppa alkaa toipua. Silti alalta on kadonnut tämän vuoden aikana kaikkiaan 420 miljoonan euron myynti.

Tällä hetkellä vain puolet muotikaupan toimijoista odottaa myynnin kasvavan seuraavan kolmen kuukauden aikana, Kankaanpää arvioi loppukesän ja alkusyksyn myyntiodotuksia.

Ilmoitus

Tilastot perustuvat yhdistyksen kuukausittain keräämään myynti- ja kävijätilastoon.