Uniikki tutkimus: Yliopiston Apteekin chat-palvelun tutkimuksessa analysoitiin 1480 keskustelua

Apteekin chatista kysytään eniten hoito-ohjeista ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista.

Ilmoitus

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan opiskelijat Marika Lepola ja Päivi Luhtanen tutkivat farmaseutin lopputyössään Yliopiston Apteekin chat-asiakaspalvelua lääkeinformaation lähteenä. Tutkimuksessa analysoitiin 1480 keskustelua. Vastaavaa tutkimusta ei ole Suomessa aiemmin tehty.

Yliopiston Apteekki hoitaa päivittäin satoja chat-keskusteluita verkkopalvelussaan. Tutkimuksen mukaan asiakkaat kysyvät eniten hoito-ohjeista ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista. Myös lääkkeiden annostelu sekä käyttö raskauden ja imetyksen aikana kiinnostavat.

Yli 300 000 puhelin- ja chat-keskustelua

Yliopiston Apteekin verkkokaupan valikoimassa on yli 16 000 resepti- ja itsehoitolääkettä sekä muuta apteekkituotetta. Verkkoasiakkaita palvelee lähes 50 farmaseuttia chatin ja puhelimen kautta. Vuonna 2017 verkkoapteekin asiakaspalvelu hoiti yhteensä yli 300 000 puhelin- ja chat-keskustelua.

- Internetistä löytyy hyvin eri tasoista ja jopa epäluotettavaa tietoa lääkkeistä ja lääkehoidoista. Haluamme chat-palvelumme kautta tarjota luotettavaa, jokaiselle helposti saatavilla olevaa tietoa lääkkeistä ja sitä kautta tukea lääkehoitojen onnistumista, tietopalvelupäällikkö Paula Hägg Yliopiston Apteekin Lääkeneuvonta- ja asiakaspalveluyksiköstä sanoo lehdistötiedotteessa.

Yliopiston Apteekin chat-palvelun tutkimuksessa analysoitiin 1480 keskustelua. Tutkimusaineisto oli täysin anonyymi, koska siitä oli poistettu keskustelijoiden henkilötiedot. Suurin osa keskusteluista liittyi reseptilääkkeisiin (51 prosenttia) tai itsehoitovalmisteisiin (47 prosenttia). Aihealueista yleisimmät olivat hoito-ohjeet (18 prosenttia), yhteisvaikutukset (18 prosenttia), annostelu (14 prosenttia), raskaus ja imetys (9 prosenttia) sekä lasten lääkitys ja sairauden hoito (9 prosenttia).

Yleisimmät chat-keskusteluissa käsitellyt lääkeryhmät olivat hermostoon vaikuttavat lääkkeet (33 prosenttia), tuki- ja liikuntaelinten sairauksien lääkkeet (16 prosenttia), ruoansulatuselinten ja aineenvaihduntasairauksien lääkkeet (13 prosenttia) ja systeemisesti vaikuttavat infektiolääkkeet (12 prosenttia).

Yliopiston Apteekin verkkopalvelussa ya.fi oli vuonna 2017 yli kuusi miljoonaa käyntiä. Asiakas saa verkkoapteekista tilaamansa lääkkeet ja tuotteet 2-4 arkipäivässä kotiin tai valitsemaansa noutopisteeseen. Lisäksi pääkaupunkiseudulla voi saada lääkkeet pikatoimituksena kotiin jopa saman arkipäivän aikana. Verkkopalvelun maksuttomassa chatissa farmaseutit palvelevat asiakkaita joka päivä klo 7-24.

 

Ilmoitus