Tutkimus: Verkkokaupan valikoima on hintaa tärkeämpi asia

Hintavertailupalvelu Hintaopas teki tutkimuksen, jonka mukaan kotimaisuus ja vastuullisuus ohjaavat naisia verkkokaupan valinnassa – paikallisuus puhuttelee vain reilua pariakymmentä prosenttia.

Naisista 62 prosenttia pitää verkkokaupan kotimaisuutta tärkeänä asiana. Miesten kohdalla vastaava luku on 45 prosenttia, eli tässä näyttäisi olevan selvä painotusero. Samoin on myös vastuullisuuden kohdalla, jota pitää erittäin tai melko tärkeänä 80 prosenttia naisista ja noin 62 prosenttia miehistä, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kertoo.

Tutkimuksen, jonka Hintaopas esitteli tiedotteessa, mukaan verkkokaupan kotimaisuus on tärkeää 54 prosentille vastaajista, kun paikallista kannattaa enää 23 prosenttia vastaajista.

Ilmoitus

Yksittäisten tuotteiden kohdalla ympäristömerkillä tai tuotteen vastuullisella valmistamisella on merkitystä 70 prosentille naisista, kun alle puolet miehistä, 47 prosenttia, ajattelee näin.

 

Hintaakin tärkeämpi valikoima

Yli puolet miehistä ostaa verkosta elektroniikkaa – naisten kohdalla luku on vain 14,2 prosenttia. Muodin ja vaatteiden kohdalla tilanne on päinvastoin: näitä tuoteryhmiä ostaa noin 60 prosenttia naisista, mutta hieman alle 30 prosenttia miehistä. Lähes puolet naisista hankkii verkkokaupoista myös kauneus- ja terveydenhoitotuotteita, Matinvesi-Bassett kertoo tutkimuksen tuloksista.

Hintaoppaan tutkimus kartoitti myös sitä, miten kuluttajat löytävät verkkokauppoihin ja sen perusteella miehiä ja naisia ohjaavat hyvin erilaiset asiat. Esimerkiksi sosiaalisen median kautta tapahtuvan yritysmainonnan kautta verkkokaupat löytää 26 prosenttia naisista, kun miehistä vain 10 prosenttia sanoo näin.

Sama trendi näkyi myös vaikuttajamarkkinoinnissa, sillä naisista 11 prosenttia löysi sopivat verkkokaupat somevaikuttajien avulla, kun miehillä vastaava prosentti oli vain 6. Ylivoimaisesti suosituin tapa löytää verkkokauppa ovat hakukoneet, joita käyttää lähes 70 prosenttia kaikista vastaajista, Matinvesi-Bassett selvittää.

Yksi asia verkkokaupan valinnassa on kuitenkin ylitse muiden: valikoima.  95 prosenttia vastaajista piti sitä tärkeänä tai erittäin tärkeänä. 93 prosentin mielestä valikoima on hintaakin tärkeämpi asia.

Valikoiman ja hinnan jälkeen seuraavaksi tärkeimmäksi tekijäksi koetaan toimitustapa, joka on melko tai erittäin tärkeä tekijä 77 prosentille vastaajista. Monipuoliset maksutavat ja toimitusaika ovat puolestaan melko tai erittäin tärkeitä asioita 75 prosentille vastaajista. Suomessa on perustettu tänä vuonna valtava määrä uusia verkkokauppoja, ja nämä kriteerit vaikuttaisivat ohjaavan kuluttajien ostopäätöksiä voimakkaimmin, Matinvesi-Bassett kertoo.

Hintaoppaan verkkokyselyyn Bilendin M3 Paneelissa vastasi kesällä 1000 iältään 18-75-vuotiasta suomalaista.

Ilmoitus