Tutkimus: Valtaosan omatunto kolkuttelee, kun ruokaa heitetään pois

Kahdeksan kymmenestä kokee huonoa omaatuntoa.

Hävikkiruuan verkkokauppa Matsmart tilasi Kantarilta tutkimuksen, jossa kartoitetaan suomalaisten omaatuntoa silloin, kun heitetään ruokaa pois.

Naisista 86 prosenttia kokee huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois. Miehistä näin kokee 70 prosenttia eli reilusti yli puolet. Lähes kahdeksan kymmenestä eli 78 prosenttia kokee ainakin välillä huonoa omaa tuntoa heittäessään ruokaa pois.

Ilmoitus

Tietoisuus ruoan ympäristövaikutuksista on tasaisesti lisääntynyt viime vuosina, koska jo niinkin merkittävä osuus kuin 78 prosenttia suomalaisista ja jopa 86 prosenttia naisista kokee huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois. On hyvin tärkeää, että koko ruokaketjun ympäristövaikutuksista puhutaan aina vaan entistä enemmän – eikä pelkästään Hävikkiviikon aikaan vaan ympäri vuoden. Olemme Matsmartilta aktiivisesti mukana tässä työssä ja tarjoamme ratkaisuja hävikin vähentämiseksi, Matsmartin Suomen liiketoiminnasta vastaava Michaela Böckelman sanoo.

Tutkimuksessa kysyttiin myös suomalaisten omaa arviota kuinka paljon he heittävät ruokaa pois. Luonnonvarakeskuksen mukaan suomalaiset heittävät noin 20-25 kiloa ruokaa vuodessa, per henkilö. Kaksi kolmesta eli 65 prosenttia Matsmartin kyselyyn vastanneista sanoi kuitenkin heittävänsä arviolta vain puolisen kiloa ruokaa viikossa.

Tutkimus on toteutettu jo neljänä vuonna peräkkäin ja siihen osallistui 1020 suomalaista.

Matsmart kertoi tutkimuksen tuloksesta tiedotteessa tänään.

 

Ainakin silloin tällöin huonoa omaatuntoa ruoan pois heittämisestä 2017–2020:

    • 2017: 61 %
    • 2018: 68 %
    • 2019: 72 %
    • 2020: 78 %