Tuoreen kartoituksen mukaan: Verkkokauppa on ympäristölle parempi kuin kivijalkamyymälät

Amazon teki uuden verkkokauppatutkimuksen.

Kuljetukset, pakkaukset ja varsinkin palautukset – verkkokauppaa pidetään usein ympäristölle pahamaineisena fyysisiin liikkeisiin verrattuna, mutta miten asian laita oikeastaan on? Äskettäin julkaistiin tuore raportti ”Onko verkkokauppa hyväksi Euroopalle? Verkkokaupan taloudellisia ja ympäristövaikutuksia koskeva tutkimus”, kuten nimi kuuluu vapaasti suomennettuna. Tutkimuksessa oli mukana kahdeksan maata Ranska, Saksa, Hollanti, Puola, Espanja, Italia, Ruotsi ja Iso-Britannia.

Arvioitavana olivat kirjat, vaatteet sekä kulutuselektroniikka ja tutkimuksessa tarkasteltiin tuotteiden matkaa tehtaalta kotiin.

Ilmoitus

Tämän tutkimuksen mukaan offlinekauppa aiheuttaa 1,5-2,9 kertaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin mitä sama tuote olisi aiheuttanut, jos tavara olisi tilattu netistä.

Miksi? Asiassa huomioidaan kuluttajakäyttäytyminen ja kivijalkaliikkeestä ostettaessa yli puolet lähtevät ostoksille omalla autolla, palauttavat jotkut tuotteet ja ostavat tällä reissulla uusia tuotteita. Huomattavassa roolissa on kuitenkin rakennusten energiankulutus. Maakohtaiset erot ovat melko suuret ja riippuu siitä millaista energiaa maassa käytetään.

Verkkokaupan painikkeeksi tulee silti pakkaus, jonka rasite on noin 100 ylimääräistä grammaa CO2e-päästöjä.

 

Tutkimuksen takana on kansainvälinen strategiakonsuttiyhtiö Oliver Wyman, jota on auttanut muun muassa The University of St Gallen Sveitsissä. Mainittakoon myös, että riippumaton tutkimus on tehty Amazonin toimesta.

Raportin kokonaisuudessaan voit lukea täältä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ehandelin sisarsivusto.