Tulli varoittaa: ”Arvonlisäverouudistuksella voi olla vaikutuksia ulkomaankaupan sujuvuuteen heinäkuussa”

Euroopan Unionin yhteinen arvonlisäverouudistus astuu voimaan heinäkuun alussa.

Tulli varoittaa, että EU:n ulkopuolisten verkkokauppaostosten ruuhkautuminen on todennäköistä heinäkuussa. Kuten Ehandel on jo aikaisemmin kirjoittanut tuolloin astuu voimaan koko Euroopan Unionin kattava yhteinen arvonlisäverouudistus ja kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero.

Kysymyksessä on globaalin mittakaavan muutos verkkokauppaostosten sekä muiden EU:n ulkopuolelta toimitettavien vähäarvoisten tavaroiden osalta. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä sidosryhmiemme kanssa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Tulli-ilmoitusten vuotuinen määrä nousee nykyiseltä alle miljoonan vuositasolta yli kymmeneen miljoonaan tai jopa enemmän. Kompleksinen uusi tietojärjestelmäkokonaisuus voi joutua koville tämän massan nielemisessä. Olemme testanneet järjestelmien toimivuutta, mutta erilaisista viiveistä johtuen riskejä silti on. Myös kumppanien järjestelmät voivat tuottaa haasteita, samoin tavaroita tilaavien puutteellinen tietämys muutoksesta, Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen kertoo tiedotteessa ja jatkaa:

Ilmoitus

Tämän vuoksi haluammekin nostaa jo nyt esille EU:n ulkopuolelta tulevien tavaroiden mahdolliset ruuhkautumiset heinäkuussa. Pahimmassa tapauksessa näiden uusien tullattavien lähetysten saapuminen vaikuttaa myös koko tullausjärjestelmän kapasiteettiin ja sitä kautta ulkomaankaupan sujuvuuteen.

Tullin mukaan paketit, jotka on tilattu nyt Euroopan Unionin ulkopuolelta saapunevat vasta heinäkuussa, jolloin ne joutuu tullaamaan ja niistä on maksettava arvonlisävero. Tässä asiassa katsotaan paketin saapumis-, ei lähetyspäivää.

Suosittelemmekin kaikkia pohtimaan kiireellisten tilaustensa kanssa, mistä tuotteen hankkii. Laajojen uudistusten ollessa kyseessä ennakoimattomat ongelmat ovat aina mahdollisia. EU:n ulkopuolelta toimitettavien pakettien toimitusajat ovat usein viikkoja, joten nyt tilatut paketit voivat jumiutua mahdollisiin heinäkuun ruuhkiin, tulliylitarkastaja Nadja Painokallio sanoo.

Uusi muutos astuu voimaan 1.7 kaikissa Euroopan Unionin maissa. Uudistuksen tavoitteena on luoda tasavertaisemmat kilpailuedellytykset Unionin alueella toimiville yrityksille verrattuna EU:n ulkopuolisiin verkkokauppoihin.