Tulli: Suomalaiset tilailevat laittomia lääkkeitä – varsinkin potenssipreparaatit suosiossa

”Lääkkeet on tilattu nettiapteekista, jota on luultu suomalaiseksi”.

Tulli kertoo tänään, että sen haaviin jää jatkuvasti laittomasti tilattuja lääkkeitä. Lääkkeiden ostaminen netistä on heidän mukaansa lisääntynyt koronan aikana ja varsinkin erektiolääkkeet ovat olleet suuressa suosiossa. Se mitä monet eivät kuitenkaan vaikuta tietävän on se, että Euroopan Unionin ulkopuolelta tilatut preparaatit lasketaan laittomiksi. Tulli kertoo asiasta tiedotteessa.

Tulli löytää laittomasti tilattuja lääkkeitä päivittäin. Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen Euroopan talousalueen ulkopuolelta on yksiselitteisesti kiellettyä. Tulli kertoo, että valtaosalle asiakkaista tulee yllätyksenä, ettei nettiapteekki ollutkaan suomalainen ja että lääkkeiden tilaaminen on ollut kiellettyä. Monet luulevat nettiapteekkeja kotimaisiksi, koska nettisivut on suomeksi ja jopa verkkokaupan nimi viittaa suomalaistoimijaan. 

Ilmoitus

Tullin mukaan lääkkeiden haltuunotot ovat lisääntyneet huimasti koronapandemian aikana. Viime vuonna lääkkeitä jäi Tullin haaviin yli 70 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Suomalaiset tilaavat runsaasti esimerkiksi erektiolääkkeitä, mielialalääkkeitä, antibiootteja ja hiusten kasvua edistäviä lääkkeitä. Tullin mukaan loishäätölääkkeiden tilaaminen on uusi ilmiö.

Varsinkin erektiolääkkeitä tilataan paljon ja niiden osuus kaikista Tullin haltuunottamista lääkkeistä on yli 30 prosenttia. Vuonna 2020 niiden osuus oli yli 40 prosenttia.

Tulli muistuttaa, että hälytyskellojen pitäisi soida silloin kun reseptilääkkeitä voi klikkailla kotiin ilman reseptiä. Näiden lääkkeiden turvallisuudesta ei ole myöskään takuita.

Tulli kertoo, että laillisen nettiapteekin tuntomerkkejä ovat esimerkiksi yhteiseurooppalainen tunnus, tarkat yhteystiedot sekä toimitusehdot, jotka noudattelevat todellisuutta. Laillinen nettiapteekki ei myöskään markkinoi yksittäisiä reseptilääkkeitä.

Tulli muistuttaa, että tiedon siitä, vaatiiko lääke Suomessa reseptin, voi tarkistaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean verkkosivuilta löytyvästä lääkehausta.

Euroopan talousalueelta lääkkeitä voi vastaanottaa tietyin edellytyksin. Jos maahantuonnin edellytykset eivät täyty, valmisteet haltuunotetaan. Tuolloin menettää tilaamansa lääkkeet sekä rahansa ja syyllistyy pahimmassa tapauksessa lääkerikokseen.