Tulevaisuuden sähkövolvo on kuin hotelli

Ruotsissa Volvon suunnitelmat sähköautojen osalta ovat visionääriset. Suunnitelmissa on itse itseään ohjaava sähköauto, joka on kuin hotelli tai toimisto. Auto ajaa samalla kun kuljettaja ottaa esimerkiksi virkistävät nokkaunet ja siirtyminen paikasta toiseen käy vaivattomasti.

Tulevaisuudensuunnitelmista kertoi valmistajan globaali strategiapäällikkö Mårten Levenstam Dagens Industri-lehdessä.

Ilmoitus

- Aina ei ole parasta olla ensimmäinen, Levenstam sanoo lehden haastattelussa viitaten siihen, että Volvo esitteli ensimmäisen XC40-malliin perustuvan sähköautonsa vasta syksyllä.

Tulevaisuutta silmällä pitäen autojätillä on suuret suunnitelmat: automaattisesti ohjautuva auto, joka päihittää sisämaan lennot.

- En sano, että näin tulee olemaan, mutta se on esimerkki kuinka minä ajattelen. On oltava visionääri, Levenstam korostaa.

Sähköautojen hintaa on niinikään pidetty tavalliselle kuluttajalle korkeana.

- Lähimmät viisi vuotta ovat merkittävimmät millainen hintakehityksestä tulee. Hyvänä puolena on, että sähköautoja tulee paljon. Me emme ole ainoita sähköautojen valmistajia, ja kilpailijat ovat aina taitavia pitämään kustannukset alhaalla, Mårten Levenstam sanoo Dagens Industri-lehden haastattelussa.

 

Tesla valtaa Norjan tiet

Joka toinen kesäkuussa Norjassa myyty auto oli sähköauto ja myydyistä sähköautoista joka toinen oli Tesla. Vuoden 2019 alusta sähköautoja on myyty Norjassa 45 prosenttia autojen kokonaismyynnistä, norjalainen OFV (autoalan järjestö) kertoo tilastoissaan.

– On selvää, että sähköautojen saatavuus on tänä vuonna ollut parempi kuin viime vuonna, OFV:n johtaja Öyvind Solberg Thorsen sanoo.

Ilmoitus

Norjassa pelkällä bensalla tai dieselillä kulkevien autojen osuus on pitkään ollut pienemään päin. Hybridit ovat menestyneet Norjan teillä jo pitkään.

Norjassa ostaja säästyy sähköauton hankkiessaan monilta maksuilta, joten sähköauton hankkiminen on taloudellisesti kannattavaa. Maan tavoitteena on lopettaa fossiilisilla polttoaineilla toimivien autojen myynti vuonna 2025.

Norjan jälkeen sähköautoja myydään Euroopassa toiseksi eniten Saksassa.

 

Suomessa sähköautojen myynti kasvaa

Suomessa sähköautoja myydään muuhun Eurooppaan verrattuna vain vähän, vaikka kauppa on kasvamaan päin.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilaston mukaan tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä oli rekisteröity 995 uutta sähköautoa, mikä on huomattavasti enemmän kuin viime vuoden kokonaismyynti. Suomeen tuotiin niinikään ulkomailta ostettuja hybridejä kesäkuun loppuun mennessä 2600 kappaletta. Vuoden alussa vaihtoehtoisilla energialla kulkevia henkilöautoja rekisteröitiin Suomessa 6,5 prosenttia ensirekisteröidyistä autoista ja 17,6 prosenttia ulkomailta tuoduista käytetyistä autoista.

- Ilmastotavoitteiden kannalta on todella hienoa, että vaihtoehtoiset käyttövoimat lisäävät suosiotaan käytettynä maahantuoduissa autoissa. Myös uusien sähköautojen rekisteröinnit kasvavat positiivista tahtia. Uskonkin, että vaihtoehtoisten käyttövoimien suosion lisääntyminen heijastelee laajempaa muutosta yleisessä mielipiteessä, jonka taustalla on huoli ilmastonmuutoksesta. Täyssähköautojen osalta myynnissä on myös entistä useampia malleja, pohtii Traficomin johtava asiantuntija Outi Ampuja

 

Sähköautojen myyntitilasto Euroopassa 2018:

1 Norja 46 143

2. Saksa 36 216

3. Ranska 31 095

4. Hollanti 26 504

5. Iso-Britannia 15 510

6. Ruotsi 7083 …

16. Suomi 776