Tukes poisti viime vuonna 24 tuotetta markkinoilta vaarallisten kemikaalien vuoksi

Kasvinsuojeluaineiden verkkokauppaa valvottiin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo tiedotteessa tänään poistaneensa viime vuonna 24 tuotetta markkinoilta niiden sisältämien vaarallisten kemikaalien vuoksi. Yrityksiä velvoitettiin keräämään 11 tuotetta pois myös kuluttajilta, virasto kertoo.

Palautusmenettelyyn joutuneiden tuotteiden joukossa oli viraston mukaan muun muassa silmälasinkehyksiä. Muita poistettuja tuotteita olivat esimerkiksi formaldehydiä sisältäviä ripsiliimoja sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteita, jotka sisälsivät lyijyä.

Ilmoitus

Kemikaalituotteiden valvonta on riskiperusteisesta ja sen tarkoituksena on kannustaa toimijoita vastuullisuuteen. Valvontaa kohdennetaan vakavaa riskiä aiheuttaviin kemikaalituotteisiin ja esineisiin. Vähäisempää riskiä aiheuttavien tuotteiden valvonnassa korostuvat ensisijaisesti toimijoiden ohjaus, neuvonta ja vastuuttaminen. Suurin osa kemikaalivalvonnan tapauksista hoituikin ohjauksen ja neuvonnan keinoin. Viime vuona Tukes joutui poistamaan markkinoilta 24 kemikaalituotetta lainsäädännön vastaisuuksien vuoksi, Tukesin kemikaalituotteet-ryhmän päällikkö Jouni Räisänen sanoo tiedotteessa.

 

Myrkylliset silmälasinkehykset

Tukes testautti esimerkiksi 21 silmälasien kehykset, joista kahdeksasta vapautui testien perusteella liikaa nikkeliä. Kehykset poistettiin Tukesin määräyksestä markkinoilta.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden osalta vaarallisia aineita valvottiin muun muassa lampuista, valaisimista, muistitikuista ja mustekaseteista. Markkinoilta vedettiin pois seitsemän tuotetta vaarallisten kemikaalien vuoksi. Nämä liittyivät tuotteiden sisältämään, ihmisille ja ympäristölle myrkylliseen, lyijyyn.

Tarkastelun alla olivat myös muun muassa käsidesit, joiden myynti räjähti viime vuonna. Näistä kuitenkin vain muutamien tuotteiden myynti kiellettiin.

Kasvinsuojeluaineiden kohdalla loopin alla oli erityisesti niiden verkkokauppa ja valmistajien pakkausmerkinnät. Toimijoilta löytyi joitakin puutteita koskien mainontaa ja valmistajien merkinnöissä oli puutteita.

Kosmetiikkavalvonnassa tehtiin kolmelle valmisteelle myyntikieltopäätös ja yksi tuote määrättiin palautusmenettelyyn, koska tuote sisälsi metanolia. Metanoli on ihmiselle akuutisti myrkyllinen jo pienilläkin annoksilla, Tukes kertoo.

Viime vuonna kemikaalien markkinavalvonnassa käsiteltiin kaikkiaan 475 valvontatapausta, johon sisältyy niin kenttätarkastukset, verkkokaupan kuin asiakirjojen valvonta.

Ilmoitus