Tukes: Paljon huomioitavaa kun ostaa lapselle joululahjan

"Aikuisten tehtävänä on huolehtia siitä, etteivät lapset altistu leikkiessään vaaroille".

Ilmoitus

Mistä tiedät, millainen on turvallinen lelu? Mitä riskejä leluihin saattaa liittyä? Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) vinkit auttavat sinua hankkimaan turvallisia leluja pukinkonttiin. Tarkista myös Tukesin tänä vuonna markkinoilta poistamat lelut markkinavalvontarekisteristä.

– Lapsella on oikeus turvalliseen leikkiin ja aikuisten tehtävänä on huolehtia siitä, etteivät lapset altistu leikkiessään vaaroille. Lelujen turvallisuudelle on annettu monia vaatimuksia, joiden noudattamisesta ovat vastuussa lelun valmistaja, maahantuoja ja jakelija.  Vanhemman vastuulla on valvoa pikkulasten leikkejä ja antaa käyttöön vain turvallisia leluja, kertoo Tukesin ylitarkastaja Asta Koivisto mediatiedotteessa.

Huomioi ostohetkellä nämä asiat:

–Alle 3-vuotiaalle tarkoitetussa lelussa ei saa olla eikä siitä saa irrota pieniä osia, joihin lapsi voi tukehtua. Pienten lasten lelujen on oltava erityisen lujia, ja niiden on kestettävä heittämistä ja hakkaamista hajoamatta.

–Tarkista, ettei alle 3-vuotiaalle tarkoitetusta tuotteesta irtoa helposti tarroja tai muita osia (esim. pehmolelujen silmät, nuppipalapelin nupit, vauvakirjojen osat).

– Tunnista varoituksen ja suosituksen ero: ikärajoituksen (kielletty alle 3-vuotiailta) lisäksi tuotteissa voi olla suositusikämerkintä, esimerkiksi 5+.  Ikärajoitus perustuu tuotteen turvalliseen käyttöön, ikäsuositus taas perustuu lapsen valmiuksiin leikkiä kyseisellä lelulla.

– Roolivaatteissa ei saa olla pään alueella pitkiä kiristysnyörejä, joihin lapsi voi kuristua.

– Paristokotelo ei saa olla helposti avattavissa. Esimerkiksi alle 3-vuotiaan leluissa paristokotelo pitää olla kiinnitetty ruuvein. Paristot voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran tai nieltynä sisäelinvaurioita.

Ilmoitus

– Lelusta lähtevä kova ääni voi vahingoittaa lapsen kuuloa. Testaa lelun ääni, jos mahdollista. Valitse kahdesta äänilelusta matalammalla äänellä oleva malli.

– Älä osta hajusteherkkään perheeseen hajustettuja leluja. Leluissa on sallittua käyttää tiettyjä hajusteita, mutta ne saattavat silti aiheuttaa hajusteherkälle oireita.

Kun hankit leluja pukinkonttiin, tarkista myös, että lelusta löytyy seuraavat merkinnät:

– CE-merkintä, valmistajan ja maahantuojan nimi sekä osoite
– tarvittavat varoitukset ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi
– pehmoleluissa pesu- ja hoito-ohjeet.

Merkintöjen ja tuotetietojen puuttuminen voi kertoa siitä, ettei lelun valmistaja tai maahantuoja ole selvillä lelujen turvallisuusvaatimuksista. Lelunostajan on myös hyvä tietää, että Euroopan ulkopuolelta ostetut lelut eivät välttämättä vastaa eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia. Lisätietoja saat Omalla vastuulla -kampanjan nettisivuilta.

Vuonna 2018 markkinoilta poistetut lelut

Tukes poisti tänä vuonna markkinoilta 24 lelua, joista 21 määrättiin kerättäväksi pois myös kuluttajilta. Lisäksi myyntikielto annettiin kolmelle lelulle. Lisäksi leluja testautettiin laajassa verkkokauppakampanjassa. Verkkokauppakampanjan tuloksista saa lisätietoja kampanjasivustolta.Tukesin markkinoilta poistamat lelut löytyvät markkinavalvontarekisteristä.

Markkinoilta poiston yleisin syy oli lelun aiheuttama tukehtumisvaara. Kuluttajilta määrättiin pois kerättäväksi useita tukehtumisvaaraa aiheuttavia leluja, kuten helistimiä, squishy-leluja ja nuppipalapelejä. Muita markkinoilta poistojen syitä olivat esim. lelun kuristumisvaara, liian kova ääni tai kemiallinen vaara.

Limat, squishyt, spinnerit – ole tarkkana uutuuslelujen kanssa!

Joka vuosi markkinoille tulee uudenlaisia leluja, joissa voi olla myös erilaisia turvallisuusriskejä. Squishy-leluista löytyi sekä kemiallisia vaaroja että tukehtumisvaara. Joissakin spinnereissä paristokotelon kansi on liian helposti avattavissa, jolloin nappiparisto saattaa helposti irrota ja aiheuttaa vaaraa, jos lapsi laittaa sen suuhun. Lisäksi Tukesin tietoon on tullut, että EU:n ulkopuolisista kaupoista on tilattu lisääntymisvaarallisia aineita limaleikkien liman tekoa varten.

Tukesin markkinavalvontarekisterissä ja tiedotteissa on lisätietoja eri lelujen vaaroista. Lisäksi EU:n Safety gate -järjestelmässä on tietoja EU-/ETA-maiden viranomaisten havaitsemista vaarallisista tuotteista.

– Lasten turvallisuutta pidetään tärkeänä, minkä vuoksi lelut ovat yksi valvotuimmista tuoteryhmistä Euroopassa, Asta Koivisto toteaa.

Lisätietoja turvallisten joululelujen hankinnasta saat lelunostajan muistilistasta.