Tukes huomauttaa:  Verkkokaupasta ostettu valaisin ei välttämättä ole turvallinen

Yksikään valaisin ei läpäissyt Tukesin testiä.

Ilmoitus

Euron led-valaisin verkosta, hyvä idea? No ei ainakaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan. Se on selvittänyt verkkokaupoista ostettavien led-valaisinten turvallisuutta testauttamalla 13 valaisinta. Yksikään valaisin ei ollut täysin määräysten mukainen. Seitsemän valaisinta voi aiheuttaa sähköiskun vaaran ja kolme näistä voi aiheuttaa lisäksi tulipalon vaaran.

– Testatuista led-valaisimista havaittiin, että mikäli niistä löytyi tuotemerkki ja valmistajan tiedot sekä muut vaaditut merkinnät, valaisimien turvallisuus oli varmemmalla pohjalla kuin sellaisissa valaisimissa, joista useat merkinnät tai tiedot puuttuivat kokonaan, kertoo ylitarkastaja Kimmo Hakala lehdistötiedotteessa. Vastuullinen valmistaja uskaltaa nimetä valaisimen omakseen ja ottaa sen selvästi vastuulleen.

Tukes hankki testattavaksi 13 kattoon upotettavaksi tarkoitettua led-spottivalaisinta valaisimia myyvistä suomalaisista ja kiinalaisista verkkokaupoista. Kiinalaisilla verkkokaupoilla oli suomenkieliset verkkosivut, joiden näkyvyys suomalaisten keskuudessa on lisääntynyt ja joista suomalaisten ajateltiin tekevän verkko-ostoksia. Tarkoituksena oli saada näytteitä tavalliselle kuluttajalle tarjolla olevista led-valaisimista, joita saatetaan tilata pienimuotoisiin kodin remontteihin verkkokauppatarjousten perusteella.

– Sanotaan, että eurolla saa usein euron tuotteen, joten kannattaa harkita tarkkaan ennen kuin ostaa erityisen halpaa sähkölaitetta, Hakala muistuttaa. Testaustulostenkin perusteella halvoissa valaisimissa oli enemmän ja vakavampia puutteita kuin kalliimmissa.

Sekä kotimaisissa että kiinalaisissa verkkokaupoissa

Testattujen led-valaisimien joukossa ei ollut yhtään määräykset täysin täyttävää valaisinta. Kuudessa valaisimessa 13:sta oli puutteita asennusdokumentaatiossa tai asennuksiin liittyvissä ratkaisuissa, mutta ne olivat muutoin rakenteeltaan turvallisia. Seitsemän valaisimen sähköeristyksissä oli puutteita, jotka voivat aiheuttaa sähköiskun vaaran käyttötilanteessa. Kolme kiinalaisesta verkkokaupasta tilattua valaisinta voi aiheuttaa myös tulipalon vaaran, koska niissä oli käytetty liian ohuita johtimia. Vaarallisia valaisimia oli tarjolla sekä kotimaisissa että kiinalaisissa verkkokaupoissa.

Tukes valvoo sähkölaitteiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta tarkastelemalla ja testauttamalla riskiperusteisesti markkinoilta hankittuja sähkölaitteita. Tukesin markkinavalvontarekisteri  sisältää tiedot markkinoilta poistettaviksi tai takaisinvedettäviksi määrätyistä sähkölaitteista, jotka ovat osoittautuneet Tukesin teettämissä testauksissa vaarallisiksi tai muuten merkittävästi niitä koskevien vaatimusten vastaisiksi.

– Harva tiedostaa, että EU-alueen ulkopuolelta ostetulle tuotteelle ei EU:n alueelta löydy muuta vastuutahoa kuin ostaja itse. Valmistaja ja myyjä ovat toki näissäkin tapauksissa vastuussa tuotteestaan, mutta voi olla vaikeaa saada ne kantamaan vastuunsa käytännössä, jos jotakin ikävää tai odottamatonta sattuu.  EU-alueelta ostetuilla sähkötuotteilla on aina olemassa maahantuoja tai valmistaja, joka vastaa tuotteen vaatimustenmukaisuudesta ja turvallisuudesta.

Ilmoitus