Tukes: Eniten puutteita latureissa, muuntajissa ja led-valoissa

Määräsi viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta yli 70 vaarallista sähkölaitetta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto kertoo tänään lähetetyssä tiedotteessa, että eniten turvallisuuspuitteita löytyi viime vuonna latureista, muuntajista ja erilaisista led-valaisimista. Sähkölaitteiden valvonta painottui myös entistä enemmän verkkokauppaan. Verkkokauppojen valvonta toimii niin, että he tutkivat kauppapaikkojen tarjontaa tai etsivät ja hankkivat tuotteita tulleiden ilmoitusten perusteella. Suurin osa valvontakäynneistä tehdään edelleen kivijalkamyymälöihin.

Tukes testasi viime vuonna 364 laitetta ja näiden testausten perusteella 72 sähkölaitetta poistettiin markkinoilta. Maahantuojat velvoitettiin keräämään näistä vaarallisimmat, 26 laitetta, takaisin käyttäjiltä, Tukes kertoo. Edellisvuonna testauksia tehtiin 346 kappaletta, markkinoilta poistettiin 90 laitetta ja takaisinvetoja oli 19 kappaletta. 

Ilmoitus

Tukesin mukaan eniten vaarallisia ja puutteellisia sähkölaitteita löytyy vuodesta toiseen samoista tuoteryhmistä. Suurimpia ryhmiä ovat led-valaisimet, erilaiset laturit ja muuntajat. Vaaralliseksi osoittautuneita sähkölaitteita löytyi myös esimerkiksi lihashuoltovasaroista ja uppopumpuista. 

Hyödynnämme valvonnassa eurooppalaisia markkinavalvontatietokantoja. Teemme myös aktiivista yhteistyötä muiden EU-maiden markkinavalvontaviranomaisten kanssa ja osallistumme yhteisprojekteihin, sanoo sähkötuoteturvallisuuden asiantuntija Seppo Niemi ja jatkaa:

Valvonnan kohdentaminen riskiperusteisesti on ollut tehokasta. Viime vuonna testatuista sähkölaitteista noin 25 prosenttia osoittautui siinä määrin vaarallisiksi tai puutteelliseksi, että niiden myyntiä jouduttiin rajoittamaan erilaisilla kieltopäätöksillä. Lievemmin puutteellisista tuotteista annetaan vastuuyrityksille huomautuksia, joissa yrityksiä pyydetään korjaaman testeissä löydetyt puutteet viimeistään seuraavissa tuotantoerissä.

Tukesin Seppo Niemi muistuttaa, että kuluttajat ostavat enenevissä määrin sähkölaitteita kotimaan ja jopa EU:n ulkopuolelta. 

Näihin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ulotu. EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa, hän varoittaa.

Tukes muistuttaa, että vastuu sähkölaitteiden turvallisuudesta on maahantuojalla, valmistajalla ja myyjällä.

Tukesin kyselytutkimuksen valossa monet luulevat kuitenkin, että viranomaiset tarkastavat kaikki tuotteet ennen kuin ne tulevat markkinoille. Sähkölaitteiden pakolliset ennakkotarkastukset on lopetettu jo 25 vuotta sitten.

Tukesiin tuli viime vuonna kuluttajilta 773 ilmoitusta, joista kaikki eivät koskeneet sähkölaitteita.

Ilmoitus

 

Tietoa markkinoilta poistetuista sähkölaitteista löytyy Tukesin markkinavalvontarekisteristä.