Tekoälyllä voi luoda myös viskiä

"Kehittämällä viskiä tekoälyn avulla haluamme haastaa perinteet hyvin perinteikkäässä viskin valmistuksessa."

Ilmoitus

Microsoft sekä suomalainen tekoälyyn erikoistunut konsultointitoimisto Fourkind ja palkittu ruotsalainen viskivalmistaja Mackmyra kehittävät yhdessä maailman ensimmäistä tekoälyn avulla luotavaa viskiä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun koneoppimisella on keskeinen rooli monimutkaisen kuluttajatuotereseptin kehittämisessä.

Erilaisten viskien määrä on loputon. Viskimestarit eli master blenderit, jotka vastaavat viskin maun ja reseptien kehittämisestä, voivat viettää koko elämänsä luomalla parhaita makuja maistelun ja kokeilujen kautta. Vuonna 1999 perustettu Mackmyra-tislaamo toivoo, että tekoäly voi tehostaa tätä prosessia.

Ilmoitus

- Kehittämällä viskiä tekoälyn avulla haluamme haastaa perinteet hyvin perinteikkäässä viskin valmistuksessa. Näemme tekoälyn osana digitaalista kehitystämme, ja on jännittävää päästää tekoäly mukaan huippulaadukkaan viskin valmistukseen. Minulle viskimestarina on suuri saavutus pystyä kertomaan, että olen mentoroinut tekoälyä sen valmistaessa maailman ensimmäistä tekoälyviskiä. Kuitenkin uskomme, että viski voi olla tekoälyn luomaa, mutta lopullisen valinnan tekee aina ihminen, kertoo tiedotteessa Mackmyran viskimestari Angela D’Orazio.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tekoälyä hyödynnetään viskin tekemisen eniten aikaa vievän prosessin tehostamisessa ja automatisoinnissa. Tislaamon koneoppimismallit rakentuvat Microsoftin Azure-pilvialustalle ja kognitiivisiin tekoälypalveluihin. Malleihin syötetään Mackmyran nykyisiä reseptejä (palkitut tuotteet mukaan lukien), aiempaa viskien myyntidataa sekä tietoa asiakkaiden mieltymyksistä. Tämän datan avulla tekoäly voi luoda yli 70 miljoonaa reseptiä, joiden se ennustaa nousevan suosioon ja olevan laadukkaimpia.

- Monet ajattelevat, että ainoastaan alkujaan datavetoiset yritykset ja startupit voivat hyötyä tekoälystä. Tämä on loistava esimerkki siitä, miten tekoälyn mahdollisuuksia voi hyödyntää myös toimialalla, jolla on pitkä historia. Tekoälyjärjestelmät voivat olla mukana kehittämässä vaikkapa makeis-, hajuvesi- tai virvoitusjuomareseptejä ja osallistua jopa lenkkitossujen suunnitteluun. Kokeiluja monilla näillä osa-alueilla onkin jo tehty, mutta laajempaan käyttöönottoon ei ole vielä päästy. Tämä hanke näyttää suuntaa ja uudet tekoälyratkaisut voivat auttaa synnyttämään tuotteita, jotka säilyttävät brändin hengen, ilmeen ja tuntuman – ja ovat samalla jotain aivan uutta ja ainutlaatuista, toteaa tiedotteessa Microsoft Oy:n pilviliiketoimintajohtaja Antti Alila.

Tekoäly päihittää manuaalisesti työskentelevän ihmisen nopeudessa, minkä lisäksi algoritmit voivat prosessoida ja laskea valtavia määriä dataa ja löytää näin yllättäviä ja innovatiivisia yhdistelmiä. Tekoälyn tarkoitus ei kuitenkaan ole korvata viskimestaria. Tekoäly luo viskin, mutta lopulliset valinnat tekee ihminen.

- Tekoälyalgoritmeilla ei ole aisteja, mutta ihmiskokemuksen puutteesta huolimatta tekoäly voi oppia ymmärtämään, mistä elementeistä edelliset reseptit ja tuotteet on tehty, kuinka ne on otettu vastaan ja millaista palautetta ne ovat saaneet asiakkailta ja asiantuntijoilta. Tällaisen raa’an data-aineiston pohjalta voimme käyttää kokeellisten algoritmien yhdistelmiä ja luoda loputtomasti uusia reseptejä ja tuotteita. Tämän jälkeen voidaan käyttää diskriminoivaa algoritmia, jotta ymmärretään, mitkä resepteistä olisivat parhaita. Prosessia voidaan toistaa niin kauan, kunnes parempia reseptejä ei enää löydy. Tämä vaatii valtavasti laskentatehoa, koska tarvitsemme miljoonia iteraatioita samalla kun seuraamme, mikä toimii ja mikä ei, ennen kuin saamme aikaan riittävän hyvän ennusteen uudesta hyvästä viskistä, sanoo tiedotteessa Fourkindin koneoppimiseen erikoistunut partneri Jarno Kartela.