Tekoäly muuttaa pelisääntöjä

"Me suomalaiset tulemme muita pohjoismaalaisia jäljessä oikeastaan kaikessa verkkokauppaan liittyvässä."

Ilmoitus

Tekoäly tulee muuttamaan merkittävästi vähittäiskaupan pelisääntöjä. Verkkokauppa on kehittynyt Suomessa muita Pohjoismaita hitaammin, ja suomalaiset suhtautuvat myös tekoälyyn muita pohjoismaalaisia varovaisemmin.

Tekoäly näkyy verkkokaupoissa esimerkiksi algoritmeina, jotka räätälöivät asiakkaille suosituksia ja optimoivat ostoja sekä asiakaspalvelua hoitavina chatboteina.

Ilmoitus

Vain 28 prosenttia suomalaisista kertoo olevansa valmiita antamaan mittojaan verkkokaupan käyttöön, jotta saisi shoppaillessaan valmiita kokosuosituksia. Tämä on selvästi muita pohjoismaalaisia vähemmän, sillä tanskalaisista mittansa antaisi 45 prosenttia, ruotsalaisista 39 prosenttia ja norjalaisista 37 prosenttia. Myös tekoälyn tekemiin automaattisiin täydennysostoksiin suomalaiset suhtautuvat maltillisimmin. 23 prosenttia pitäisi siitä, että tekoäly uusisi tilauksen, kun tuote on käytetty loppuun. Norjassa vastaava luku on 32 prosenttia, Tanskassa 29 prosenttia ja Ruotsissa 27 prosenttia.

- Kuluttajien luottamus tekoälyn mahdollistamiin toimintoihin samoin kuin vaikkapa uudenlaisiin maksutapoihin kulkee käsi kädessä verkkokaupan yleisen kehityksen kanssa. Me suomalaiset tulemme muita pohjoismaalaisia jäljessä oikeastaan kaikessa verkkokauppaan liittyvässä. Täällä shoppaillaan verkkokaupoissa vähemmän, keskiostos on täällä pienempi eikä meillä ole juurikaan isoja paikallisia verkkokauppabrändejä, PostNordin verkkokauppa-asiantuntija Sinikka Eloranta kertoo tiedotteessa.

Ei pelkästään negatiivista

Perässä tulevan roolissa on toki myös hyviä puolia.

- Voimme ottaa oppia kehittyneemmiltä markkinoilta, eikä meidän tarvitse lähteä opettelemaan kaikkea kantapään kautta. Verkkokauppiailla on lisäksi Suomessa paljon kasvupotentiaalia niissä, jotka eivät vielä shoppaile verkossa. Kehittyneemmissä maissa kasvua joudutaan hakemaan keskiostoksen kasvattamisesta, Eloranta toteaa.

Kuilu Suomen ja muiden Pohjoismaiden välillä on kuroutumassa umpeen sukupolvien vaihtuessa. Suomalaisnuoret ovat kasvaneet teknologian parissa, ja esimerkiksi 18–29-vuotiaat suomalaiset tekevät matkapuhelimilla jo enemmän verkko-ostoksia kuin vastaavan ikäiset nuoret Norjassa ja Tanskassa.

Verkkokauppa Pohjoismaissa -raportti
Tiedot perustuvat PostNordin Verkkokauppa Pohjoismaissa -tutkimukseen, jota on tehty jo 11 vuoden ajan. Tuore raportti perustuu kyselytutkimukseen, joka tehtiin Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa joka kuukausi helmikuun 2018 ja tammikuun 2019 välisenä aikana. Tutkimuksiin osallistui yhteensä 89 053 vastaajaa. Suomessa vastaajia oli 28 897. Lataa tutkimusraportti