Tässä se on: Suomen suosituin personal trainer

“Lemmikistä tullut entistäkin rakkaampi ja tärkeämpi poikkeusaikana.”

Lemmikkieläinketju Musti ja Mirri teki tammikuussa kyselyn, jonka mukaan lemmikit ovat tuoneet sisältöä ja merkitystä suomalaisten arkeen poikkeusaikana. Lemmikkejä ylistettiin terapeuttina, ystävänä ja tutkimuksen mukaan niiden rooli on erityisen tärkeä personal trainerina.

Tutkimustulokset vahvistivat ennakkokäsitystämme lemmikin roolista perheenjäsenenä, mutta suhteen syvällisyydestä kertovat avoimet kommentit olivat todella sydäntä lämmittävää luettavaa. Lemmikkeihin tiivistyy uskomaton määrä hienoja ominaisuuksia, joita Suomen lemmikkikansa todella arvostaa. Ne ovat parhaimmillaan ystäviä, jotka ovat hyviä kuuntelemaan ja lohduttamaan, terapeutteja, jotka lievittävät stressiä vain olemuksellaan, sekä iloisia ja kannustavia ulkoilukumppaneita, jotka ovat aina valmiita leikkiin ja uuden oppimiseen – ei ole ihme, että lemmikit ovat olennaisesti auttaneet ihmisiä jaksamaan poikkeusoloissa, Mustin ja Mirrin markkinointipäällikkö Niina Karhu sanoo tiedotteessa.

Ilmoitus

 

Lemmikki tuo sisältöä muuttuneeseen arkeen

Keneltäkään ei ole jäänyt huomaamatta, että sosiaalinen kanssakäyminen ja arki tulivat suureen muutokseen kun pandemia näytti rumat kasvonsa. Silloin lemmikit ovat tuoneet sisältöä ja merkitystä elämään. Näin sanoi 85 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista. Noin 60 prosenttia sanoi lemmikin tuoneen seuraa ja lohtua, kun elämä on tuntunut vaikealta. Näin kertoivat erityisesti 25-34-vuotiaat.

Yksin asuvana en tiedä kyllä miten olisin kestänyt tämän vuoden ilman koiraa. Kyllä se korona-ahdistus joka kerta ainakin vähän helpottaa, kun koiraa silittää ja voi painaa pään sen turkkiin. Koiran takia on myös pakko pitää kiinni arjen rutiineista, ei voi vaan möllöttää kotona, vaan pakko käydä ulkonakin, mieshenkilö 25-34 ikävuoden väliltä kertoo.

 

Suomen suosituin henkilökohtainen valmentaja

Mustin ja Mirrin kyselytutkimuksesta selviää myös, että koira on ollut vuoden aikana monen perheen personal trainer - Suomen paras sellainen, ainakin jos lemmikin omistajiin on uskominen. Yli puolet vastaajista kertoo koiran innostaneen ulos ja lenkille pitkin päivää. Vastaus oli hieman yleisempi alle 25-vuotiaiden sekä 25-34-vuotiaiden keskuudessa. Monet ovat myös saaneet juttuseuraa koiraa ulkoiluttaessa ja lemmikin myötä yksinäisyyden tunne on vähentynyt.

Koira pistää ulkoilemaan ja liikkumaan, oli sää mikä tahansa. Joka kerta, on itselläkin piristynyt olo. Säännöllinen liikunta ja ulkoilu tukee terveyttä monella tasolla. Olen fyysisesti paljon paremmassa kunnossa kuin ennen koiraa, nainen 55-64-ikävuoden väliltä kertoo kartoituksessa.

 

Hyvinvointia etätyöpäivään

Valtaosa siirtyi etätöihin jo pandemian alkuvaiheessa. Lemmikit ovat olleet seurana noin 35 prosentilla kyselyyn vastanneista. Säännölliset tauot ulkoilun tai leikin merkeissä ovat sopivasti tauottaneet työtä. Monille etätyö on mahdollistanut myös haaveen pennusta.

Ilmoitus

Etätyöskentely ilman uskollista assistenttia taas olisi tosi mälsää. Olemme kuin paita ja peppu, yhdessä 24/7. Parssonini on koko etäpäivän lähikontaktissa, milloin reittä vasten painautuneena, milloin sylissä läppärin alla, iältään 35-44-vuotias nainen kertoo Mustin ja Mirrin kyselytutkimuksessa.

Musti ja Mirri kysyi suomalaisilta, mikä merkitys lemmikeillä on ollut poikkeuksellisena pandemia-aikana. Kysely oli avoinna tammikuun 2021 viimeisen viikon, ja vastaajia kutsuttiin osallistumaan Mustin ja Mirrin sosiaalisessa mediassa sekä uutiskirjeissä. Vastauksia tuli viikossa yhteensä 1719.

 

***

• Vastaajista 71 %:lla on koira tai koiria, 40 %:lla kissa tai kissoja ja lisäksi raportoitiin mm. marsuja, kaneja, akvaarioita, rottia, gerbiilejä, hamstereita, hiiriä, chinchilloja, hevosia, sirkkoja, lintuja, liskoja ja erilaisia muita terraarioasukkaita.
• Monilla on siis lemmikkejä enemmän kuin yksi, ja myös useampaa lajia. 95 % vastaajista on naisia, 85 % asuu kaupungeissa ja 15 % maaseudulla. Suurin ikäryhmä ovat 25-34-vuotiaat (29 %), mutta ikäjakauma on suhteellisen tasainen välillä 18-64-v. (Lähde: Musti ja Mirri)