Tässä se on – Amazonin ruotsalaissivusto

Ehandel surffasi perjantaina Amazonin ruotsalaisella sivustolla – vinkki sivulle pääsystä tuli Suomesta.

Amazonin pohjoismaisesta eli ruotsalaisesta lanseerauksesta on spekuloitu jo pitkään ja kesän aikana tästä on tullut entistä konkreettisempaa tietoa. Ehandel kirjoitti aiheesta viimeksi edellisviikolla.

Perjantaina Ehandelin tekniikasta vastaava toimittaja surffasi vapaasti Amazonin ruotsalaisella sivustolla Amazon.se ja kirjautui sinne sisään Amazonin kansainvälisillä sisäänkirjautumistunnuksilla. Suomalainen ohjelmistokehittäjä Jesse Leskinen havaitsi tämän teknisen mahdollisuuden ensimmäisen kerran.

Ilmoitus

Amazon.se kuitenkin lukittiin - ymmärrettävistä syistä - vähän sen jälkeen, kun Ehandelin sisarsivusto julkaisi uutisen aiheesta myöhään perjantaina.

Ehandelin toimittaja ohjasi Amazon.se:n verkkokauppiaan palvelimelle Irlannissa ohjaamalla amazon.se:n ja www.amazon.se:n ip-numeroille 54.239.33.62 tai 52.95.125.8, jotka molemmat on rekisteröity Amazonille ja saattoi surfata sivustolla vapaasti. Tämä ei kuitenkaan ole enää ainakaan samalla tavalla mahdollista.

 

Mitä sitten sivustolta selvisi?

Ensinnäkin tulossa on kokonaan ruotsalainen sivusto eikä siis käännösversio Amazonin saksalaisesta sivustosta. Amazon on ostanut tätä varten myös se-domainin, josta se maksoi yli 6 miljoonaa Ruotsin kruunua joitakin vuosia sitten. Domainin omisti aiemmin noin 60-vuotias graafisen muotoilun alalla yrittäjänä toimiva naishenkilö ja kyseinen summa selviää hänen yhtiönsä muutaman vuoden takaisesta vuosiraportista.

Monet Amazon.se:n teksteistä olivat vielä englanniksi eikä ihme, sillä sivu ei ole vielä virallisesti nähnyt päivänvaloa ja on varmasti vasta työn alla.

Ruotsalaisprojekti kulkee Abban kuuluisan kappaleen mukaan nimettynä ”Project Dancing Queen”.

Tämän perusteella vaikuttaa myös siltä, että ruotsalaissivusto on ainut laatuaan Pohjoismaissa, sillä vastaavia sivuja Amazon.fi, Amazon.dk ja Amazon.no ei löytynyt.

Ilmoitus