Tässä on kauppajätti Amazonin ruotsalainen liikevaihto

Se ei ole niin suuri kuin voisi olettaa.

Ilmoitus

Verkkokauppajätti Amazonin liikevaihto vuonna 2017 oli yli 140 miljardia euroa. Kyseessä on siis valtava määrä rahaa. Kaikki ei tietenkään ole verkkokauppaa vaan osa on myös muun muassa yrityksen pilvipalveluista, jotka kattavat yli 14 miljardia euroa.

44 miljardia euroa kansainvälisesti

Verkkokauppamyynnistä noin 44 miljardia euroa tulee maista Pohjois-Amerikan ulkopuolelta. Kuinka paljon liikevaihdosta tuleekaan sitten Ruotsista? Sen summan Ehandel.se on saanut selville.

Amazonilla on nimittäin ruotsalainen haarakonttori, jota he käyttävät maksaakseen arvonlisäveron sille myynnille joka tapahtuu EU:sta Ruotsiin. Tämä arvonlisävero kattaa siis ainoastaan myynnin Ruotsiin muista EU-maista eli esimerkiksi Amazonin saksalaisten ja brittiläisten sivustojen myynnin ruotsalaisille asiakkaille.

Nämä ovat kuitenkin ruotsalaisten ensisijaiset ostospaikat Amazonista. Yritys tekee parhaansa siirtääkseen myynnin eurooppalaisille asiakkaille amerikkalaiselta sivustolta EU-sivustoille. Monia amerikkalaisen sivuston tuotteista ei voida edes tilata Ruotsiin.

Eli paljonko verkkokauppajätin liikevaihto on Ruotsissa? Ehandel.se:llä on tietoja jopa vuoteen 2006 saakka.

Jos Amazon olisi myynyt vain kirjoja, liikevaihto Ruotsissa olisi ollut 56 miljoonaa euroa viime vuonna. Jos kaikki myynti sen sijaan olisi ollut tuotteita "normaalilla" 25 prosentin arvonlisäverolla, liikevaihto olisi ollut 13,5 miljoonaa euroa, eli huomattavasti vähemmän.

Jotain 13 ja 56 miljoonan euron välillä

Totuus on jossain näiden kahden luvun välissä ja me voimme itse asiassa liika arvailematta kertoa sen tarkemmin. Amazon ilmoitti nimittäin media-tuotteiden myynnin osuuden vuoteen 2016 saakka. Tämä käsittää kirjojen lisäksi myös cd-levyt sekä vastaavat tuotteet.

Amazon lisäksi jakaa myös "media" -osuuden Pohjois-Amerikan myyntiin ja kansainväliseen myyntiin. Media-tuotteet ovat enemmän suosittuja kansainvälisessä myynnissä kuin kotimaisessa. Todennäköisesti koska kansainväliset markkinat haluavat esimerkiksi ostaa amerikkalaisia kirjoja ja muuta mediaa.

Ilmoitus

Jos unohdamme hetkeksi cd-levyt ja leikimme, että kaikki media on kirjoja, niin Ruotsin liikevaihto näyttää tältä. Kansainvälisesti media-tuotteiden osuus liikevaihdosta vuonna 2016 oli 24 prosenttia. Näin ollen voimme laskea kuinka suuri osuus maksetusta arvonlisäverosta tulee kirjoista.

Amazonin liikevaihto 16,5 miljoonaa euroa

Amazonin liikevaihto Ruotsissa on noin 16,5 miljoonaa euroa edellyttäen, että Ruotsi ostaa mediatuotteita samalla tasolla kuin muu maailma. Mutta voisi kuvitella, että ruotsalaiset asiakkaat ostavat enemmän kirjoja kuin muut? Näin voisi olettaa, mutta on lisättävä, että median osuus on laskenut vuosittain. Vuonna 2012 median kansainvälinen osuus oli 40 prosenttia. Vuoden 2017 luku on todennäköisesti alle 24 prosenttia.

Ehandel.se toteutti verkkokyselyn 2016, johon vastasi yli 1000 henkilöä, nähdäkseen mitä asiakkaat ostivat Amazonista. Kolmasosa niistä, jotka ostivat fyysisesti tavaroita Amazonista, kertoivat ostaneensa kirjoja ja loput elektroniikkaa tai jotain muuta. Luku, joka ei ole yli kansainvälisen keskitason, mutta joka laskee vuosittain. Täten 25 prosenttia on kohtuullinen luku vuodelle 2017.