Suuri logistiikkakeskus luottaa maalämpöön

Helsinki-Vantaan lentokentän lähellä sijaitseva logistiikkakeskus vaihtoi maalämpöön ja päästöt supistuivat 60 prosenttia.

Ilmoitus

STC Viinikkalan ja GCT Tahkotie 1–2:n tilojen tarvitsema lämpö tulee nyt peruskallioon varautuneesta geoenergiasta, noin kolmensadan metrin syvyydestä. STC/GCT kytkettiin viime vuonna irti kaukolämmöstä osana energiapalveluyhtiö LeaseGreenin toteuttamaa laajaa energiaremonttia, joka siirsi lämmitystehtävät raskaan sarjan lämpöpumpuille.

Suomalaisen Oilonin valmistamien pumppujen kokonaislämpöteho kohoaa lähes 600 kilowattiin. Kapasiteettia on yhtä paljon kuin kuudenkymmenen suurehkon omakotitalon lämmittämiseen tarvittavissa maalämpöpumpuissa.

Ilmoitus

- Projekti meni oikein hyvin maaliin. Talon käyttäjät eivät ole huomanneet eroa entiseen ja mitään ongelmia lämmityksen osalta ei ole ollut. Siellä se vaan raksuttaa, sanoo lehdistötiedotteessa Matti Puromäki, joka työskentelee STC/GCT-keskusta hallinnoivan OP Kiinteistösijoituksen kiinteistöpäällikkönä.

STC/GCT on tiettävästi pääkaupunkiseudun suurin kiinteistö, joka on vaihtanut kaukolämmön maalämpöön. Projektin asennukset ja maalämpöreikien poraukset aloitettiin toukokuussa 2018, ja viimeiset asennukset tehtiin syyskuussa.

500 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä

Maalämmön lisäksi kiinteistöihin rakennettiin lähes 500 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä sekä älykäs energian varastointijärjestelmä, joka käyttää suuria vesivaraajia energia-akkuina lämpöpumppujen käyntiaikojen optimoimiseksi. Samalla valaistus modernisoitiin LED-tekniikkaan. LEDit säästävät energiaa, pienentävät huoltokustannuksia ja parantavat valaistusolosuhteita.

Teknisesti vaativa projekti toteutettiin lähes täsmälleen aikataulussa: LeaseGreen käynnisti uuden järjestelmän kaksi viikkoa alkuperäisen deadlinen jälkeen. Ensimmäisen kolmen kuukauden tulokset viittaavat siihen, että energiaremontin taloudelliset tavoitteet toteutuvat suunnitellulla tavalla. Kokonaistoimittajan hanskat eivät kuitenkaan pudonneet tähän, vaan LeaseGreenin tiimi seuraa ja optimoi järjestelmien toimintaa vielä kahden vuoden ajan.

- Asiakas pääsi tässä projektissa hyvin vähällä vaivalla. Tuntui hienolta, tai ajoittain suorastaan oudolta, kun isot asiat vain etenivät hellekesän kuluessa niin kuin käsikirjassa, Matti Puromäki sanoo tiedottessa.

Taloudellinen hyöty jopa 5 miljoonaa

Aviapoliksen alueella toimivan STC/GCT:n omistavat OP Ryhmään kuuluvat vakuutus- ja eläkeyhtiöt. LeaseGreenin mukaan logistiikkakeskuksen uusi energiajärjestelmä alentaa lämmityskustannuksia yli 20 % ja hiilijalanjälkeä noin 60 %. CO2-päästöjen vähennys on 360 tonnia vuodessa, mikä vastaa lähes 400 000 sähkösaunan lämmityskerran aiheuttamia päästöjä. Uuden järjestelmän taloudellisten hyötyjen arvioidaan kohoavan 4–5 miljoonaan euroon.

Kiinteistöjen energiatalouden parantaminen on yksi niistä keinoista, joiden avulla OP Ryhmä pyrkii hiilipositiiviseksi vuoteen 2025 mennessä. OP:n tavoitteena on siis pienentää tai kompensoida aiheuttamiaan CO2-päästöjä siten, että lopulta ryhmän liiketoiminta vaikuttaa ilmastoon myönteisesti.

- Asiat muuttuvat nyt nopeasti- Jos me näemme jossakin järkevän potentiaalin päästöjen pienentämiseen, me lähdemme liikkeelle heti. Uskomme myönteisen esimerkin voimaan, Matti Puromäki toteaa.