Superkielto astuu voimaan – 33 ainetta tulee laittomiksi vaatteissa

”Yksi tapa nopeuttaa prosessia.”

Marraskuun alussa 33 erityisen vaarallista ainetta, joita esiintyy tekstiileissä, kielletään. EU päätti asiasta vuoden 2018 alussa ja pian on aika pistää päätös voimaan. Kyseessä on syöpää aiheuttavat, perimää vaurioittavat ja lisääntymiselle vaaralliset CMR-aineet, jotka saattavat olla vahingollisia, vaikka niitä olisi hyvin vähän.

Ehandelin sisarsivusto kysyi asiasta Ruotsin Kemikalieinspenktionin strategiselta neuvonantajalta Karin Alkellilta.

Ilmoitus

Uutta on se, että nämä 33 ainetta ja aineryhmää ei ole aikaisemmin ollut säädelty tekstiileissä. Usein aineet säädellään yksi kerrallaan, mutta ei tässä tapauksessa, vaan useita aineita on määritelty samanaikaisesti, Karin Alkell sanoo Ehandelin sisarsivustolle.

Jos aineet ovat niin vaarallisia, niin miksi niitä ei ole kielletty jo aikaisemmin?

Se johtuu siitä, että vie aikaa ottaa käyttöön EU-säännöt, erityisesti päätökset kielloista. Milloin säännöt otetaan käyttöön riippuu myös silloisesta tietomäärästä. Se on pitkä prosessi, johon osallistuu useita eri osapuolia. Säännöstelemällä useita aineita samalla kertaa on yksi tapa nopeuttaa prosessia.

On olemassa iso määrä aineita, joita saattaa esiintyä tuotteissa ja tavaroissa ja joita täytyy säännöstellä. Siksi on tärkeää, että myös yritykset tekevät aktiivisesti töitä vaihtaakseen vaaralliset kemialliset aineet jo ennen mahdollista kieltoa, Alkell kertoo.

Säännön rikkomisesta, eli jos tekstiileistä silti löytyy kiellettyjä aineita, seuraamuksena on ilmeisesti käsittely oikeudessa ja mahdollisesti sakkorangaistus.