Suomi kärjessä sähköisissä palveluissa ja digitaidoissa

Suomessa EU:n parhaat julkiset digitaaliset palvelut.

Suomi on ensimmäisellä sijalla julkishallinnon digitaalisia palveluita mittaavassa osiossa EU:n julkaisemassa digitalitalouden ja –yhteiskunnan indeksissä kertoo Valtiovarainministeriö tiedotteessaan. Suomi on myös kokonaisvertailussa kärkikolmikossa.

Ilmoitus

Suomen sijoitusta julkishallinnon sähköisissä palveluissa nostivat erityisesti avoimen datan aiempaa laajempi saatavuus ja sähköisen terveydenhuollon palvelut, kuten Kanta-potilastietojärjestelmä. Vertailussa mainitaan myös yhtenä vaikuttavana tekijänä uudistunut Suomi.fi-verkkopalvelu, jossa kansalaiset voivat tarkastella, mitä tietoja heistä on tallennettu viranomaisten rekistereihin.

Suomi menestyy julkishallinnon sähköisten palveluiden muilla mittareilla hyvin, mutta digitaalisissa palveluissa yrityksille olemme kuitenkin vasta sijalla 21. EU:ssa.

Tekoälykehityksen kärkijoukkoa

Suomi nousi myös toiselle sijalle digitaalisen teknologian integraatiota mittaavassa osiossa. Joka toinen suomalainen yritys käyttää vertailun mukaan pilvipalveluja.

- Suomi on mukana tekoälykehityksen kärkijoukoissa. Valmistelemme parhaillaan tietopolitiikan selontekoa, jossa huomioidaan vahvasti tekoäly sekä eettisyys, kertoo julkisten palveluiden digitalisaatiosta vastaava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Suomi pärjää suhteellisesti heikoiten siirtoyhteyksien mittarilla, jossa sijoitusta painaa kiinteiden laajakaistayhteyksien vähäisyys. Vaikka kiinteä laajakaista on tarjolla lähes kaikille kotitalouksille, sen käyttö on selvästi EU:n keskiarvoa vähemmän.

Mobiililaajakaistan käytössä Suomi on selvä ykkönen.

 

Ilmoitus