Suomalaiset tiedostavat ruokahävikin vaikutukset – toisin on naapurissa

Tänään vietetään ensimmäistä kertaa YK:n kansainvälistä ruokahävikkipäivää.

Hävikkiruokaan erikoistunut kansainvälinen verkkokauppa Matsmart teetti Kantar TNS-tutkimuksen, jonka mukaan vain 24 prosenttia suomalaisista tietää, että ruokahävikin osuus maapallon kasvihuonepäästöistä on 8-10 prosenttia – saman verran kuin esimerkiksi koko vaateteollisuuden osuus CO2-päästöistä, Matsmart kirjoittaa.

Silti Suomessa asia tiedostetaan kohtalaisesti. Saman tutkimuksen mukaan Ruotsissa 12 prosenttia oli tietoinen asiasta ja Tanskassa 14 prosenttia sanoi näin.

Ilmoitus

On hienoa nähdä, että entistä useampi meistä on kiinnostunut ruoan ympäristövaikutuksista ja ruokahävikkikysymyksestä – ja että suomalaisten tietoisuus hävikin globaalista vaikutuksesta on jo paljon parempi kuin muualla Pohjoismaissa. Kuluttajana helpoin tapa välttää hävikkiä on ostaa ja valmistaa vain oikea määrä ruokaa – samalla tekee ympäristöllemme ison palveluksen, Matsmartin Suomen-maajohtaja Michaela Böckelman kertoo tiedotteessa.

Hävikkiä syntyy ruokaketjun monissa eri vaiheissa maanviljelystä ravintoloihin ja sen takia asiaa on vaikea hahmottaa.

Suomalaisista 67 prosenttia tunsi myös olevansa velvollinen itse vaikuttamaan asiaan ja sanoi, että ensisijainen vastuu tästä on kuluttajilla. Vain seitsemän prosenttia piti sitä poliittisten päättäjien ongelmana. Saman verran sanoi, että ruuan valmistajat ovat vastuussa.

Vaikka hävikki on niin iso ja merkittävä asia ympäristöllemme, tutkimuksemme mukaan moni kuluttaja ajattelee, että heidän tulisi löytää asialle ratkaisu itse. Se tuntuu ehkä hieman liian suurelta yksilötason vaatimukselta. Moni meistä ei myöskään ottaisi harteilleen esimerkiksi siirtymistä täysin fossiilittomaan sähköntuotantoon maailmanlaajuisesti. Sen sijaan vastuu taitaa kuulua enemmänkin poliittisille ja vastaaville päättäjille, Böckelman toteaa.

 

Arvioi kuinka suuri osuus ruokahävikillä on maailmanlaajuisesta kasvihuonepäästöistä

Yli 50 % maailmanlaajuisista kasvihuonepäästöistä 1,6 %
25 % maailmanlaajuisista kasvihuonepäästöistä 35,8 %
10 % maailmanlaajuisista kasvihuonepäästöistä 24,4 %
5 % maailmanlaajuisista kasvihuonepäästöistä 8,6 %
2 % maailmanlaajuisista kasvihuonepäästöistä 3,1 %
EOS 15,4 %
  • Kantar TNS:n toteuttamaan nettitutkimukseen osallistui 1020 suomalaista iältään 18–74-vuotiaita.
  • Ajankohta 25.6.–5.7.2020. (Lähde: Matsmart)