STT: Kiinteistökaupat voi tehdä myös netissä

Harva suomalainen edes tietää, että kiinteistökaupat voi tätä nykyä tehdä niin kotisohvalta kuin ulkomailtakin käsin. Maanmittauslaitoksen verkkopalvelun avulla kiinteistöjen luovutuksia tehtiin vuoden 2018 aikana reilut 2000, kirjoittaa Suomen Tietotoimisto.

Maanmittauslaitoksen verkkopalvelun avulla voi myydä ja ostaa niin kesäpaikan kuin omakotitalon, mutta palvelu sopii myös esimerkiksi maanviljelijöille. Pellot ja metsäpalstat vaihtavat kätevästi omistajaa verkkopalvelussa. Kauppakirjojen allekirjoittamista varten osapuolten ei tarvitse erikseen tavata vaan tämä tehdään kirjautumalla palveluun esimerkiksi pankkitunnuksella.

Ilmoitus

Hyvinä puolina sähköisessä kaupassa on se, että lainhuudatus lähtee verkkopalvelusta automaattisesti eikä kaupanvahvistajaa tarvita.

STT:n mukaan myös taloyhtiöt saavat tulevaisuudessa tottua digitalisointiin, kun kaikkien huoneistojen tietoja ollaan siirtämässä Maanmittauslaitoksen sähköiseen rekisteriin. Noin 1,5 miljoonan osakehuoneiston digitalisointi on kuitenkin mittava hanke. Uusien osakekirjojen ei enää paineta.

Suomessa tehdään noin 100 000 kiinteistön luovutusta vuodessa.