Selvitys: Joululahjoihin käytetään alle 300 euroa – moni jättää lahjahankintoja alennusmyynteihin

Viime vuonna hinnat olivat edullisimmillaan 15.–17. joulukuuta.

Hintaoppaan julkaistussa kuluttajatutkimuksesta selviää, että suurimmalla osalla suomalaiskuluttajista joululahjabudjetti on 300 euroa tai vähemmän. Lähes joka kolmas jättää huokeiden hintojen toivossa osan lahjahankinnoista joulun jälkeisiin alennusmyynteihin. Joulushoppailulle ominaista on myös kivijalkakauppojen suosiminen ja hintojen heilahtelu.Yksi joulukuun ostospiikkejä on perinteisesti veronpalautuspäivän tienoilla.

Ilmoitus

Hintavertailupalvelu Hintaoppaan data osoittaa, että viime vuoden joulukuussa suomalaiset shoppailivat eniten 11. joulukuuta, jolloin kasvua edelliseen maanantaihin oli 21,4 prosenttia. Hintaoppaan ja Bilendin toteuttaman kuluttajatutkimuksen mukaan 62 prosenttia vastaajista aikoo käyttää tänä vuonna joululahjaostoksiin 300 euroa tai vähemmän. Suosituin vastaus joululahjabudjettiin oli 101-200 euroa.

Black Friday vakiinnuttanut paikkansa

Marraskuun lopussa vietetty Black Friday on vakiinnuttanut paikkansa etenkin verkkokauppojen ostosjuhlana. Joululahjaostoksia tehdessä vastaajat suosivat tutkimuksen mukaan kuitenkin edelleen perinteisempiä kivijalkamyymälöitä.

- Osallistujista 41 prosenttia aikoo ostaa suurimman osan tai kaikki joululahjansa kivijalkamyymälöistä. Vain 14 prosenttia vastaajista on suunnitellut ostavansa suurimman osan tai kaikki joululahjansa verkkokaupoista, kertoo Hintaopas.fi:n maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett tiedotteessa.

Vaikka joululahjat halutaan yleensä saada jaettua jouluaattona, myös välipäivien alennusmyynnit ja hinnat kiinnostavat vastaajia, sillä jopa 30 prosenttia aikoo ostaa osan joululahjoista vasta joulun jälkeisistä alennusmyynneistä.

Pelikoneet joulun hittituotteita

Hintaopas on tutkinut hintojen käyttäytymistä joulunalusviikkoina. Datasta selviää, että viime vuonna hinnat olivat edullisimmillaan 15.–17. joulukuuta.

- Tämän jälkeen hinnat kohosivat taas, mutta putosivat viime tipassa ostoksia tekevien onneksi 22.–23. joulukuuta. Kaikista halvimmillaan tuotteet olivat kuitenkin jouluaattona, Matinvesi-Bassett sanoo.

Hintaopas ennustaa aikaisempien vuosien datan perusteella tämän vuoden suosituimmat lahjatuotteet. Ykkössijalle pääsee Sony PlayStation 4 Pro 1 TB ja toiselle sijalle Nintendo Switch. Kolmanneksi suosituimmaksi ennustetaan JBL Charge 3 -kaiutinta.

- Joululahjaostoksilla hintavertailun tarve korostuu, sillä vaikka useilla tuotteilla hinnat alenevat joulua kohti mentäessä, esimerkiksi lastentarvikkeet ja lelut -kategoriassa hinnat ovat sen sijaan perinteisesti nousseet lähellä joulua”, Matinvesi-Bassett sanoo.

Ilmoitus

Hintaopas ennustaa: joulun 2018 suosituimmat kategoriat

1    Pelit & Pelikonsolit
2    Kaiuttimet & Kuulokkeet
3    Keittiö & Kotitalous

Hintaopas ennustaa: joulun 2018 suosituimmat tuotteet

1    Sony PlayStation 4 Pro 1 TB
2    Nintendo Switch
3    JBL Charge 3 -kaiutin
4    Apple AirPods -kuulokkeet
5    Bose QuietComfort 35 II -vastamelukuulokkeet
6    Moccamaster-kahvinkeitin
7    KitchenAid Artisan -monitoimikone
8    Dyson V8 Absolute -pölynimuri
9    Oral-B (Braun) Pro 2900 CrossAction Duo -sähköhammasharja
10    Braun Series 7 790cc -parranajokone