Sakkoja ja vankeustuomio epärehellisille verkkokauppiaille – uusi laki

Sivut voidaan evätä.

Laturi, joka muistutti käsikranaattia ja lukulaitteet sekä muu elektroniikka, joka syttyy käyttäessä tuleen. Viranomaiset ovat vuosien ajan, muun muassa yhdessä Kemikaalitarkastusvirastojen kanssa huomauttaneet riskeistä, jotka liittyvät Euroopan ulkopuolelta tuleviin tuotteisiin, joita ei ole aina tutkittu ja hyväksytty kaikkien sääntöjen mukaan.

Tilanne yksityisesti maahantuotujen tuotteiden kohdalla on kimurantti myös Tanskassa. Siellä ongelmaan on tartuttu uudella lainsäädännöllä. Heinäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen on laitonta myydä onlinella tuotteita, joiden turvallisuus ei ole taattu tanskalaisille kuluttajille. Lakimuutos tekee viranomaisille mahdolliseksi sulkea myyjien kotisivuja ja markkinapaikkoja, jos he toistuvia kertoja rikkovat lakia vastaan. Viranomaiset saavat niin ikään mahdollisuuden tehdä anonyymeja kontrolleja hämäräperäisiin yrityksiin. Se, joka rikkoo lakia, voi sen lisäksi, että sivusto torpataan, saada myös sakkoja tai vaihtoehtoisesti vankeustuomion.

Ilmoitus

Ei saa olla mahdollista ansaita rahaa myymällä hengenvaarallisia tuotteita tanskalaiskuluttajien turvallisuuden ja terveyden kustannuksella. Ei ole myöskään oikeudenmukaista niitä yrityksiä kohtaan, jotka toimivat sääntöjen mukaisesti, Tanskan teollisuusministeri Simon Kollerup sanoo lehdistötiedotteessa.

 

Valtaosa tuotteista ei mene läpi

Tiukemmat säännöt toivotetaan tervetulleeksi alan organisaation Dansk Erhverv puolesta, joka on pitkään puhunut, että ongelma tällaisten tuotteiden kanssa on suuri. Yhdessä tutkimuksessa organisaatio tilasi 50 tuotetta pääasiassa Wishistä, AliExpresseniltä ja Amazonilta. 46 näistä tuotteesta ei läpäissyt EU:n turvallisuusvaatimuksia ja 42 tilatusta tuotteesta laskettiin suoraan vaarallisiksi.

Betina Schiønning Dansk Erhverviltä on myös sitä mieltä, että nykyiset säännöt ovat olleet epäreilut tanskalaisyrityksiä kohtaan.

Kohtuuttomuus on aivan selvää, kun suuret onlinemarkkinapaikat voivat vetää miljardiyrityksiä, jotka pohjautuvat laittomiin ja vaarallisiin tuotteisiin, kun perinteiset ja uskottavat tanskalaiset ja eurooppalaiset yritykset ottavat joka päivä kulut ja vastuun, jotta he voivat toimia lain mukaan ja se on luonnollinen osa toimintaa, hän sanoo.