Sähköavusteisia polkupyöriä koskeva polkumyynti maksaa kuluttajille miljoonia

Kiinasta tilatut verkkokauppaostokset jäävät tullivalvonnan ulottumattomiin.

EU otti heinäkuussa käyttöön kiinalaisia sähköpyöriä koskevat väliaikaiset polkumyyntitullit, joiden perusteista ei ole tarkkaa tietoa. Tullien suuruus on 84 prosenttia. Eurooppalaisille kuluttajille tullit maksavat tämän hetken myyntilukujen mukaan viisi miljoonaa euroa vuodessa.

Ilmoitus

- Se mitä alalla tulleista tiedetään kertoo, että tullit perustuvat monelta osin hyvin hatariin, jopa keinotekoisiin asioihin. Jos sähköpyörien myynnin kasvu jatkuu samana, maksavat kuluttajat 10 miljoonaa euroa jo vuonna 2020 joko suoraan tullien vuoksi tai kohonneina markkinahintoina, kertoo Muoti- ja urheilukauppa TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää tiedotteessa.

Kiinalaiset verkkokauppaostokset vaikuttavat

Kuluttajat tekevät verkko-ostoksia kasvavasti suoraan Kiinasta. Myös pyörän osien ostaminen ja pyörien kasaaminen kiinalaisista osista lisääntyy nopeasti.

Työ- ja elinkeinoministeriön, Ympäristöministeriön, Kaupan liiton ja Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Edun kesäkuussa julkaisemassa verkkokauppaselvityksessä todetaan, kuinka kuluttajien kiinalaisista verkkokaupoista ostamat tuotteet jäävät useimmiten kokonaan tullivalvonnan ulottumattomiin, mikä vakavasti vaikuttaa alan kauppaan Suomessa ja EU-maissa.

– Vaarana on, että ainut taho, joka polkumyyntitulleja maksaa, on tukku- ja vähittäiskauppa, sanoo Kankaanpää.

”Vääristynyt kilpailu”

Sähköpyörät ja perinteiset polkupyörät kootaan sähköosia lukuun ottamatta pitkälti samoista osista. Perinteisiä polkupyöriä ja niiden osien tuontia rokotetaan 49 prosentin polkumyyntitullilla, jota kuluttajat ovat maksaneet jo 25 vuotta. Eurooppalaiset valmistajat ovat tosin saaneet tuoda pyöriä osina ilman tullia, mikä on alentanut kuluttajien maksamaa laskua.
Komissio on käyttänyt polkumyyntitullien määräämisessä ”samankaltaisesta tuotteesta tosiasiallisesti unionissa maksettujen tai maksettavien hintoja”. Kankaanpään mukaan on kyseenalaista, kuinka hyvin tällainen tarkastelu ottaa huomioon todellisia tuotantokustannuksia ja tarkastelun tasapuolisuutta.