Ruotsin Amazon myi alkoholia – tuotteet poistettiin Systembolagetin protestin jälkeen

”Laiton vähittäiskauppa Ruotsissa on ristiriidassa yksinoikeuttamme vastaan”.

Onko Ruotsin Systembolaget, Alkoa vastaava valtiollinen alkoholimonopoli, saanut Amazonista kilpailijan? Amazonilta pystyi nimittäin tilaamaan, siis sen ruotsalaiselta sivustolta, kolmannen osapuolen myyjän kautta niin viskiä kuin likööriä. Systembolaget ei kuitenkaan ollut aivan innoissaan tästä.

Systembolagetilla on yksinoikeus alkoholin myyntiin kuluttajille Ruotsissa, niin myymälöissä kuin netissä, vaaliakseen kansanterveyttä. Systembolagetin mielestä yritykset, jotka omistautuvat alkoholijuomien etämyyntiin toimituksin ruotsalaiskuluttajille harjoittavat laitonta vähittäiskauppaa Ruotsissa, mikä on riidassa meidän yksinoikeutemme kanssa. Jos myynti on laitonta, niin myös myynnin markkinointi on laitonta, Therese Elmgren Systembolagetin lehdistöosastolta kertoo Ehandelille.

Ilmoitus

Tuotesivulla, jossa on Knockandosin 12-vuotinen viski on myös teksti ”Vain 6 jäljellä - tilaa nopeasti" - ongelmallinen muotoilu, mikä ei Systembolagetin mukaan oikein mene yksiin Ruotsin alkoholilain kanssa. 

Tämän sorttista mainontaa ei myöskään pidetä sallittuna alkoholilain erityisten vaatimusten mukaan, Therese Elmgren sanoo vapaasti suomennettuna.

 

”Ei ole saatavilla enää”

Mutta Amazon ei vaikuta olevan vähääkään kiinnostunut kilpailemaan monopolin kanssa. He nimittäin sammuttivat mahdollisuuden tilata juomat.

Kolmannen osapuolen myyjät ovat vapaita yrityksiä, joiden on seurattava meidän suuntaviivojamme myydäkseen meillä. Ne, jotka eivät tee näin saavat siitä seuraamuksia, heidän tilinsä saatetaan mahdollisesti jopa poistaa. Kyseinen tuote ei ole enää saatavilla, Amazonin puhemies sanoo.