Ruotsalaisten verkkokauppavarastojen työntekijät: ”Vessan ovea tarkkaillaan”

Valvontaa suuressa mittakaavassa - vaikka se on laitonta.

Kameroiden käyttäminen työntekijöiden valvontaan on kiellettyä. Se ei kuitenkaan estä tekemästä näin, osoittaa naapurimaassa Ruotsissa tehty kartoitus. Ammattiyhdistys Handels teki asiasta kartoituksen, mikä osoittaa, että 20 prosenttia jäsenistä myymälöissä ja 29 prosenttia varastoissa ovat valvonnan kohteena reaaliajassa.

Verkkokauppavarastot ovat lähes yliedustettuna ja niissä käytetään niin erilaisia stemplauskelloja, alkoholi- ja huumetestejä, digitaalista kirjautumista, GPS-valvontaa ja kontrolleja, milloin siirtyy pois työpisteestä. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä.

Ilmoitus

Johto valvoo joskus kuinka/missä teemme töitä, minkä he ovat myös itse maininneet olevan laitonta, yksi kyselyyn vastanneista kertoo.

Tunnet itsesi valvotuksi joka minuutti. Tekemisiäsi tutkitaan jatkuvasti. Esimerkiksi vessaan meneminen tauon ulkopuolella ei ole suosittua, eräs toinen kirjoittaa.

Henkilöstövessaan ovea valvotaan kahdella kameralla. Se tuntuu todella epämiellyttävältä, kolmas raportoi.

Työnantajien on informoitava jos ja millä tavoin valvontamenetelmiä käytetään. Samoin kuin millaista henkilötietokeruuta tehdään.

On selvää, että systeemi koetaan vähemmän loukkaavana, jos tällaisesta on saatu tieto. On tärkeää, että työntekijät ovat mukana päätöksenteossa, kun työpaikalle tulee uusia järjestelmiä. Kaikesta valvonnasta tulee neuvotella liiton kanssa, sanoo Handelsin selvittäjä Jenny Wrangborg Handelsnytt-lehdelle.

Tämä näkyy erityisesti sosiaalisissa kontakteissa. Työntekijät ovat haluttomia puhumaan työtovereiden ja jopa asiakkaiden kanssa. Varastossa se näkyy suoraan tilastoissa, jos puhuit kollegan kanssa, hän jatkaa.

Ehandelin tietoon ei ole tullut miten yleistä vastaava on Suomessa.

Ilmoitus