Ruotsalaisorganisaatio jyrähti Amazonille: ”Ottakaa vastuunne”

Intressiorganisaatio ei hypi riemusta.

Sveriges Konsumenter, Ruotsin Kuluttajat, on vapaaehtoinen sateenvarjo-organisaatio, jolla on 21 jäsenyhdistystä. Organisaatio on nyt kirjoittanut avoimen kirjeen Amazonille, jossa se toivottaa verkkokauppiaan ”tervetulleeksi” Ruotsiin. Tervetulleeksi on nimittäin väärä sana, sillä he ovat vähintäänkin kriittisiä verkkokauppiasta kohtaan.

Ruotsin Kuluttajat huomauttavat muun muassa, että Amazon on yrittänyt estää sen työntekijöitä järjestäytymään ammattiliittoihin, tämä asia on ollut tiedossa jo pitkään. He ottavat esille myös selvitykset, joissa tarkastellaan onko Amazon väärinkäyttänyt hallitsevaa asemaansa.

Ilmoitus

Se mitä Ruotsin Kuluttajat haluavat todella nostaa esille on markkinapaikan asettelu, itse alusta. Organisaatio on sitä mieltä, että Amazon on piiloutunut alustan taakse eikä ota täyttä vastuuta siellä myytävistä tavaroista.

Tosiasia on, että puolet Amazonin tuotteista ja muilla alustoilla olevista tuotteista voivat olla vaarallisia, tämä aiemmin tänä vuonna tehdyn tarkastelun mukaan. Se on luonnollisestikin aivan hyväksymätöntä, Jan Bertoft, yleissihteeri kirjoittaa kirjeessä.

Asia koskee muun muassa vaarallisia sähkötuotteita sekä tuotteita, joissa voi olla vaarallisia kemikaaleja. Se, että Amazon haluaisi vielä välttyä Ruotsin kemikaaliverolta ei aivan rimmaa tämän kanssa.

Ruotsin Kuluttajat ovat jopa kokeilleet Amazonin muita eurooppalaisia markkinapaikkoja.

Kun olemme käyneet eurooppalaisilla sivustoillanne, olemme olleet eniten vain ihmeissämme. Tunne, jonka jaamme niiden kuluttajien kanssa, jotka ovat olleet yhteydessä asiantuntijoihimme ja toivottomana yrittäneet tehdä reklamaatiota tuotteista teillä. Joissakin tapauksissa asia on viipynyt niin kauan, että kuluttajan reklamaatio-oikeus todellisella myyjällä on jo ohitse.

Tämä asia ei tosin ole laisinkaan linjassa sen kanssa, mitä me tiedämme Amazonista, sillä heidän asiakasfokuksensa ja asiakaspalvelunsa on palkittukin siitä, miten hyviä he ovat ja että Amazon on vain harvoin myyjän puolella.

Ruotsin Kuluttajat vaativat, että täytyisi olla selvempi kenellä oikeastaan tekee ostoksensa, kun klikkaa tuotteita kotiin Amazonilta. He vaativat niin ikään, että tuoteturvallisuutta nostetaan niin, ettei kauppa lopu ”käyntiin akuutilla”.

Lopettakaa piileskely alustan takana. Ottakaa vastuu mitä pidätte varastossanne, myytte ja markkinoitte. Ottakaa vastuu asiakkaidenne turvallisuudesta, Jan Bertoft lopettaa.

Ilmoitus