Robottimiljardit pelissä

”Selvää, että se on meidän tekniikka.”

AutoStoren robottiratkaisu on tuttu monille verkkokauppiaille ja yksi merkittävimmistä asiakkaista on Boozt, jolla on yksi maailman suurimmista näistä varastoista. Monet suuret verkkokauppiaat ovat valinneet AutoStoren, joka poimii tuotteet suuresta varastokuutioista ja robotit kulkevat sen yläpuolella.

Brittiläinen ruokaverkkojätti Ocado käyttää hyvin samantapaista varastoa. Itse asiassa lähetimme sähköpostin Ocadolle jo vuonna 2018 ja kysyimme onko heidän varastonsa sukua AutoStorelle. Saimme seuraavan vastauksen.

Ilmoitus

Systeemit eivät ole sukulaisia, niissä on itse asiassa monia eroja. Käytämme esimerkiksi meidän systeemissämme 4G-pohjaista protokollaa, jotta voimme kommunikoida ritilällä olevien robottien kanssa. Samalla robottien määrä ja niiden mekaaninen muotoilu ovat erilaisia verrattuna siihen systeemiin, jonka mainitset, heidän kommunikaatiopäällikkö Alex Voica sanoi Ehandelille ja jatkoi:

Kolmas asia on, että ruudukko toimii niin huoneenlämmössä kuin kylmässä (jälleen ainutlaatuinen asia meidän systeemissämme). On olemassa myös etuja, mitä tulee nopeuteen ja täsmällisyyteen. Meidän robottimme liikkuvat neljä metriä sekunnissa ja niiden välillä on vain 5 millimetriä. Ja viimeiseksi ruudukko toimii itse kehitetyllä ”air trafic control systeemillä”, joka pitää huolen siitä, että robotit tekevät yhteistyötä tehokkaasti hakeakseen tilauksen.

Nyt on kuitenkin selvää, että AutoStore näkee yhtäläisyyksiä Ocadon robottivaraston kanssa ja he syyttävät Ocadoa patenttiin tunkeutumisesta. Haaste on jätetty Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Yhtiöt, jotka ovat ostaneet Ocadon tekniikkaa ovat suuria, kuten Kroger, Mark & Spencer ja Morrisson.

AutoStore vaatii nyt, että tuomioistuimen päätös pysäyttäisi kaiken Ocadon varastotekniikan myynnin, joka on heidän mielestään kajonnut AutoStoren patenttiin. AutoStore vaatii myös korvauksia taloudellisista vahingoista.

AutoStore on sitten vuoden 1996 kehittänyt ja avannut tietä tekniikalle, joka on ollut vallankumouksellinen vähittäiskaupalle ja tilausten käsittelyyn ja vetää verkkokaupan kasvua, AutoStoren toimitusjohtaja ja konsernijohtaja Karl Johan Lier sanoo julkilausumassa asian yhteydessä.

Karl Johan Lierin mielestä on aivan selvää, että Ocado on ottanut tekniikan AutoStorelta.

Että me omistamme tekniikan, joka on Ocadon varastosysteemin sydämessä, on selvää. Emme tule hyväksymään, että Ocado jatkaa tunkeutumista meidän aineettomiin oikeuksiin yrityksessään lisätä kasvuaan ja yrittää muuntautua kansainväliseksi tekniikkayritykseksi.

AutoStore ei pitele meluja mahassa vaan on sitä mieltä, että kaikki mikä on Ocadon varastossa on periaatteessa varastettua.

Ilmoitus

Tuomioistuin Norjassa on jo päättänyt, että AutoStorella on omistusoikeus patenttiinsa, joka peittää robottien keskeisen ”cavity”-tekniikan, mutta Ocado on jatkanut tuottoisaa kumppanuuttaan myymällä sitä tekniikkaa – kuten muutakin AutoStore-tekniikkaa, omanaan, AutoStore kirjoittaa.