Raportti: Miten korvataan muovia vähittäiskaupassa?

“Mahdollisuus korvata materiaaleja on vain jäävuoren huippu. Erityisesti, kun ajatellaan sellaisia osa-alueita, kuten verkkokauppa ja teollisuus."

Ilmoitus

DS Smithin julkaisema raportti ‘Miten korvata ongelmallinen muovi’, valmistui yhteistyössä johtavan kasvustrategian konsulttiyrityksen White Spacen kanssa. Raportti tunnistaa muovipakkaukset, kuten tuoretuotteiden rasiat ja muovikääreet, jotka vähittäiskauppa voisi korvata vaihtoehtoisilla, uusiutuvilla materiaaleilla.

Viisi tunnistettua kategoriaa kattaa yli 70 miljardia muovipakkausta (yli 1.5 miljoonaa tonnia) vuodessa, ja nämä korostuvat pakkausyrityksen näkökulmasta muovin vähentämisen ja vaihtoehtoisten pakkausratkaisujen kohteena.

Ilmoitus

- On selvää, että meillä kaikilla on iso työ tehtävänä, mutta voimme jo nyt nähdä tutkimuksen valossa potentiaalisia kohteita. Tutkimuksemme osoittaa, miten yksinkertaisesti materiaalia vaihtamalla voimme aikaansaada näkyviä ratkaisuja vähittäiskauppaan vähentäen samalla miljoonia tonneja muovia tulevan vuosikymmenen aikana. Vaikka oikotietä ratkaisuun ei ole, tiedämme, että kestävän kehityksen mukaisilla kuitupohjaisilla pakkauksilla on merkittävä asema asiakkaidemme ja heidän asiakkaidensa silmissä, Miles Roberts, DS Smithin CEO, sanoo tiedotteessa. 

Paperilla ja kartongilla on 85 prosentin kierrätysaste Euroopassa ja se mahdollistaa kierrätettävyyden lisäksi brändin omistajille muita etuja, kuten mahdollisuuden digitaaliseen painatukseen ja personointiin.

DS Smith on tunnistanut seuraavat eurooppalaisen vähittäiskaupan osa-alueet kohteiksi innovatiivisille ja korvaaville ratkaisuille:

1) Muoviset esillepanoalustat: Muovisille kaupan hyllyissä oleville tarjottimille ja alustoille on olemassa kuitupohjaisia korvaavia ratkaisuja.

2) Tuoretuotteiden rasiat: Muoviset rasiat ovat yleisesti käytettyjä tuoretuotteiden pakkauksina ympäri Eurooppaa. Niiden korvaaminen kuitupohjaisella ratkaisulla on merkittävä mahdollisuus.

3) Muovikääre: Lähes kaikki virvoitusjuomat pakataan muovikääreisiin jossain vaiheessa niiden elinkaarta. Valmistajat, jotka harkitsevat aaltopahviratkaisua, liimaratkaisua tai muuta kuin muoviratkaisua, nähdään tutkimuspaneelin mukaan uuden sukupolven toimijoina.

4) Valmisruuat: Pakkaustarpeet valmisruokien osalta ovat monimutkaiset, mutta muutos on jo käynnistymässä ja kuitupohjaisia innovatiivisia vaihtoehtoja on jo nähty.

5) Liha, kala ja juusto: Tällä osa-alueella on merkittäviä mahdollisuuksia uusille innovatiivisille kuitupohjaisille ratkaisuille.

Kartongilla on vahva asema kuluttajien silmissä Euroopassa, sillä 55% näkee sen hyväksyttävänä materiaalina verrattuna muoviin (7%) ja polystyreeniin (1%). Samaan aikaan 85% eurooppalaisista kuluttajista on valmiita maksamaan 12% enemmän kestävän kehityksen mukaisesti pakatuista tuotteista ja vain 36% heistä uskoo brändinomistajien ja vähittäiskauppiaiden tekevän tarpeeksi kestävän kehityksen mukaisten pakkausten osalta.

- Mahdollisuus korvata materiaaleja on vain jäävuoren huippu. Erityisesti, kun ajatellaan sellaisia osa-alueita, kuten verkkokauppa ja teollisuus. Tarvitaan enemmän tekoja ja sen aloitamme nyt tunnistamalla niitä mahdollisuuksia, mitä vähittäiskaupassa tarvitaan. Odotamme yhteistyötä asiakkaidemme kanssa, DS Smithin Miles Roberts toteaa.

Tunnistettu 1.5 miljoonaa tonnia muovia on vain osa 20 miljoonasta tonnista muovipakkauksia, joka kattaa vuosittain Euroopassa valmistetut vähittäiskauppa-, kuluttajatuote- ja verkkokaupparatkaisut. Vaikka ala vastaa haasteeseen uusilla pakkausinnovaatioilla ja kierrätettävien materiaalien käyttämisellä, on teollisuudella ja hallituksilla tärkeä asema tulevassa kehityksessä.

DS Smithin tilaama raportti arvioi, että kokonaismarkkinat korvaavien tuotteiden osalta ovat noin £5.7 miljardin arvoiset vuosittain. Yksistään tuoretuotteiden rasioita koskeva tuoteryhmä on kuituteollisuudelle arvoltaan yli £2 miljardia vuodessa.

DS Smith tulee isännöimään syyskuussa Brysselsissä Innovation Think Tank -tapahtumaa tukeakseen käynnissä olevaa muutosta muovipakkausten korvaamiseksi. 

DS Smith on maailmanlaajuinen johtava aaltopahvin valmistaja, jonka kierrätys- ja paperinvalmistustoiminnot tukevat sen kokonaisuutta. Pääkonttoriaan Lontoossa pitävä, FTSE 100 -listattu yritys keskittyy toiminnassaan innovatiivisten kestävän kehityksen mukaisten pakkausratkaisuiden suunnitteluun ja valmistamiseen toimien 37 maassa ja työllistäen noin 32 000 henkilöä. DS Smith hyödyntää pakkaus-, paperi- ja kierrätystoimintojen osaamistaan tuottaen ratkaisuja, jotka vähentävät monimutkaisuutta ja toimivat tehokkaasti läpi toimitusketjun. Suomessa toimimme kuudella paikkakunnalla (Tampere, Nummela, Turku, Akaa, Kuopio ja Ii).