PSD2 tuo mukanaan myös uudenlaisia palveluita

Tilitietopalvelun kautta voit nähdä eri pankeissa olevien tiliesi tiedot yhdellä kertaa.

 

Ilmoitus

EU:n uusi maksupalveludirektiivi astuu voimaan ja se tuo mukanaan myös uusia toimijoita ja palveluita.

Yksi uutuus on niin kutsuttu tilitietopalvelu, jonka avulla voit nähdä eri pankeissa olevien tiliesi tiedot yhdellä ja samalla kertaa. Tilitietopalvelun tarjoajalle voi myös antaa luvan ehdottaa esimerkiksi sijoitus- ja lainapalveluita tilitietoihisi perustuen.

Maksutoimeksiantopalvelun avulla voit maksaa tililtäsi ilman korttia ja ilman, että oma pankkisi on asiaan osallinen. Asiakkaan kannalta juuri mikään ei muutu nykyisestä.

Lisäksi tulossa on korttipohjaiset maksuvälineet, jotka tarkastavat katteen myös muun kuin pankin liikkeeseen päästämän kortin osalta.

Maksupalveluun hyväksytyistä tileistä palveluntarjoaja näkee samat tiedot kuin tilien omistaja omassa verkkopankissaan. Kuluttaja päättää kuitenkin itse haluaako avata pankkitietonsa ulkopuolisille.

 

Varo huijareita

Pankkialalle voi tulla uuden direktiivin myötä uusia toimijoita. Esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto kehottaa pitämään silmät avoinna. Myös verkkohuijarit saattavat esiintyä hyväksyttyinä tilitieto- tai maksupalveluina.

Maksupalvelutoimijan lupa kannattaa siksi tarkastaa. Suomessa eri toimijat löytyvät finanssivalvonnan rekisteristä.

Ilmoitus

- Pankkitietojen kalastelu verkossa on lisääntynyt, ja kuluttaja saatetaan harhauttaa antamaan pankkitunnuksensa huijarille, joka vaikuttaa päällisin puolin luotettavalta maksutoimeksianto- tai tilitietopalvelun tarjoajalta. Jos huomaa tulleensa huijatuksi, on syytä ottaa välittömästi yhteyttä pankkiin, ja pyytää pankkitunnusten sulkemista, Kilpailu- ja kuluttajavirasto kirjoittaa kotisivullaan.