Potturi lähtee nyt maailmanvalloitukseen

Pidätkö uusista perunoista, kannatat kotimaista verkkokauppaa ja muotoilua? Hyvä. Hanki Potturi. Se on kaikkea tätä.

Oletko koskaan kuullut perunapesurista? Tuosta uudesta suomalaisesta tuotteesta, joka pesee uudet perunat ilman, että sinun tarvitsee kastella käsiä. Mikäli vielä kuulut siihen kulinaristien joukkoon, joka ei kestä pienintäkään kuoren palaa lautasella, niin pesuri raastaa myös kuoren pois ilman, että itse peruna menee rikki.

Otetaan alusta. Yritys perunapesurin takana on nimeltään Pari Vesaa ja Masa Oy. Pari Vesaa ja Masa perustettiin Virroille kolme vuotta sitten, 2017, vaikka kipinä uuteen innovaatioon oli syntynyt jo vuotta aikaisemmin.

Ilmoitus

Kun arkkitehti ja energia-alan ammattilainen laitetaan rannalle pesemään uusia perunoita voi käydä näinkin, että tylsä homma alkaa poikia jotain uutta. Perunapesuri sai alkunsa rantakaislikossa.

Saimme idean Matin kanssa muutama kesä sitten tuotteistaa perunanpesulaitteen. Rantavedessä, perunanpesun lomassa ideoimme tuotetta, mutta tuolloin Potturi ei nähnyt vielä päivän valoa, yrityksen yksi kolmesta omistajasta, Vesa-Pekka Kiiskinen kertoo.

Vähän aikaa sen jälkeen Matti Rautkivi eli Masa tapasi vielä toisen Vesan, muotoilija Vesa Korjuksen ja perunapesuri alkoi hahmottua nykyiseen muotoonsa.

Tarvittiin paljon paljon ideointia, suunnittelua, testausta ja taas palaamista piirustuspöydän ääreen. Yhä uudelleen ja uudelleen. Pikamallinnuskone ”huusi” yötäpäivää Vesan saunassa. Oli tärkeää saada optimoitua Potturi sellaiseksi, että se pesee ja samalla irrottaa uuden perunan kuoret rikkomatta perunan rakennetta, Vesa-Pekka Kiiskinen sanoo.

Kokonaisuudessaan pienen laitteen suunnitteluun vierähti muutama vuosi, mutta Vesa-Pekan mukaan projekti oli aikansa väärti.

Potturi on mahtava tuote! Se helpottaa suomalaisten kesää ja on vahvasti designtuote. Ennen kaikkea se on tulos kolmen kaveruksen päättäväisyydestä tehdä uutta yhdessä.

 

Kunniamaininta Martta-kilpailusta

Reilu vuosi sitten eli huhtikuun 2019 lopulla Marttajärjestöllä oli 120-vuotisjuhlansa kunniaksi ”Ratkaisu Martat”-niminen kilpailu, jossa etsittiin juuri arkea helpottavia innovaatioita. Kolmikko sai kilpailusta kunniamaininnan.

Ilmoitus

Kun Martat sanovat jonkin asian toimivan, harva heidän sanomisiaan epäilee. Kilpailun jälkeen meillä alkoi kiireet. Asiakkaitamme olivat suurimmat päivittäistavaraketjut, muita pienempiä liikkeitä ja verkkokaupasta tuotteensa ostaneet kuluttaja-asiakkaat. Ensimmäiset Potturit ”vietiin käsistä” kauppojen hyllyiltä. Kesä-elokuun kesäkuukauden aikana toimitimme noin 30 000 Potturia asiakkaillemme ja sovitussa aikataulussa! Kiiskinen iloitsee.

Potturin taustalla on kuitenkin myös muita arvoja. Potturi ei ole pelkästään laite ja muotoiluesine. Sen taustalla on yrittäjien todellinen kiinnostus luonnon monimuotoisuuteen ja lähiruokaan.

Nämä ovat meille arvoja ja siksi lähiperuna lautasella on aina ekoteko pienen hiilijalanjäljen ansiosta. Haluamme osaltamme nostaa perunan asemaa Suomessa, tuota pohjolan unohdettua herkkua erilaisten ruokatrendien yleistyessä, hän muistuttaa.

 

Taatusti kotimainen

Näina aikoina, kun kotimainen kauppa nostaa päätään eikä toimitukset Aasian halpatuotantomaista aina edes toimi, on hyvä todeta, että Potturille on myönnetty Suomalainen avainlippu ja design from Finland -merkki, jotka kertovat valmistuksen ja suunnittelun alkuperästä.

Tuotteet valmistetaan Porissa ja pakataan Virroilla, joka on samalla yrityksen kotipaikka. Viime kesästä emme olisi selvinneet, jos tuotteet olisi tuotu Kiinasta. Tuotanto lähellä parantaa toimitusvarmuutta, Kiiskinen sanoo.

Pari Vesaa ja Masa Oy on verrattain nuori yritys, mutta viime vuoden liiketulos oli positiivinen ja liikevaihto ensimmäinen toimintavuonna oli 350 000 euroa.

 

Koronalla positiivinen vaikutus

Korona on syönyt monien tulot, mutta Potturille ankea asia on tuonut lisää jalansijaa.

Uskomme Koronalla olevan positiivinen vaikutus Potturin menekkiin. Ihmiset välttävät ihmismassoja ja siksi monet suuntaavat kesällä mökeillensä. Mikä sen mukavampaa kuin viettää aikaa koko perheen voimin ja valmistaa yhdessä lähiruokaa oman alueen raaka-aineista. Lapsiperheissä perunan pesijöitä onkin jonoksi saakka, sen verran mukavaa touhua perunoiden pesu on ollut.

 

Nyt maailmanvalloitukseen

Nyt Potturi on lähtenyt myös ulkomaille. Ensimmäisenä kohteena maailman valloituksessa on länsinaapuri Ruotsi, jossa uudet perunat kuuluvat Suomen tapaan kesään kuin nenä päähän.

Ruotsalaiset ovat olleet erittäin kiinnostuneita Potturin toiminnasta. Liittyyhän peruna ja uusien perunoiden pesu vahvasti myös ruotsalaisiin kesärituaaleihin. Harva perunoiden pesusta tykkää, ainakaan silloin kun sitä joutuu tekemään yksitellen ja märillä käsillä, Vesa-Pekka Kiiskinen sanoo.

Peruna kaikessa yksinkertaisuudessa on ravinteikas ja vähäkalorinen sekä helposti kasvatettava juures, jota syödään eri muodoissa useimmissa maissa. Potturille riittänee siis kysyntää ja Ruotsin jälkeen on vuorossa muu Eurooppa.

Kyllä, Ruotsin jälkeen suuntaamme Norjan ja Viron kautta muihin Euroopan maihin, joissa perunaa syödään paljon.

Eikä siinä kaikki. Miksi innovatiivinen kolmikko jättäisi kaiken tähän?

Aina sanotaan, että onnistumiset ruokkivat. Niin nytkin. Potturi perunapesurin myötä olemme saaneet itsevarmuutta tekemiseen ja uskomme muidenkin kehitteillä olevat tuotteiden menestyvän samoja elementtejä hyödyntäen. Täysin uusia tuotteita tulemme lanseeraamaan jo alkukesästä, Vesa-Pekka Kiiskinen paljastaa.