Postilakko jatkuu – siirtyvätkö verkkokauppiaat kilpailijoille?

Miltei kaksi viikkoa jatkunut PAU:n postilakko hermostuttaa verkkokauppiaita. Mitä postilakossa tapahtuu tällä hetkellä?

- Osa henkilöstöstämme on töissä, joten osa printtipostista on saatu lajiteltua ja jaettua. Myös pakettien kulku on sujunut lakosta huolimatta hyvin suuremmissa kaupungeissa. Valitettavasti nyt lakon pitkittyessä pienessä osassa paketteja viiveet voivat olla jopa viikon. Valtaosa pystytään tämän hetkisen arvion mukaan kuitenkin toimittamaan asiakkaille aikataulussa, Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja kertoo Postin sivulla tänään kello 12 päivitetyssä tiedotteessa.

 

Ilmoitus

Tukilakot vaikuttavat Postin toimintaan

Ilmailualan Unionin (IAU) jo alkanut tukilakko kohdistuu postin käsittelyyn lentoasemilla. Ruotsista ja Baltiasta lentoteitse ja muualta EU-alueelta saapuvissa paketeissa voi olla muutaman päivän viive. Suurin osa paketeista Euroopasta ja Eurooppaan toimitetaan maantiekuljetuksilla, joten vaikutus niihin on ollut vähäinen. Lakko vaikuttaa voimakkaimmin kansainvälisiin paketteihin ja kirjelähetyksiin, jotka tulevat tai lähtevät Euroopan ulkopuolelta (esimerkiksi USA, Japani, Kiina) lentokuljetuksina.

Nämä lähetykset toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen. Myös luukkuun jaettavien kansainvälisten kirjeiden, lehtien ja mainosten kuljetus ja jakelu keskeytyy.

Muun muassa Merimies-Unioni ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ovat aloittaneet tukitoimet 18.11. Tukilakot tarkoittavat, että Postin kuljetuksia ei oteta mukaan kotimaan liikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille sekä losseille ja ulkomaan liikenteessä oleville lasti- ja ropax-aluksille sekä matkustaja-autolautoille. Tukilakko vaikeuttaa näin ollen muun muassa postinkulkua saaristossa.

Postin lähetysten käsittely ja kulku maantieliikenteessä ja satamissa on sujunut tukilakoista huolimatta pääsääntöisesti normaalissa aikataulussa. Alueellisissa kuljetuksissa on ollut aikataulumuutoksia, mutta pääsääntöisesti kaikki kuljetukset on saatu ajettua ja lähetyksiä on noudettu asiakkailta ja saatu jaettua vastaanottajille. (Lähde: Posti.fi)

 

Tukilakot jatkuvat ja laajenevat

Tukilakkojen on määrä laajentua ensi maanantaina, jolloin muun muassa matkustajalaivoja jää satamiin, Postin myymälät ja asiamiespostit eivät toimi ja pääkaupungin linja-autoliikenteeseen tulee häiriöitä.

Huomenna perjantaina esimerkiksi Elintarviketyöläisten liitto (SEL) aloittaa Postin kuljetusten käsittelykiellon alan yrityksissä. Käytännössä se tarkoittaa, ettei Postin tai sen alihankkijoiden ajamia lasteja pureta tai lastata.

Tukilakot jatkuvat ja laajenevat tulevien päivien aikana, mikäli neuvotteluratkaisua ei synny. Postilakko jatkuu 8. joulukuuta kello 24.00 saakka, mikäli neuvotteluratkaisua ei synny aikaisemmin.

Ilmoitus

 

Osui verkkokauppojen sesonkiaikaan

Verkkokaupoille Postin lakko osui vuoden kiireisimpään aikaan kun edessä on Black Friday ja joulukauppa. Monet verkkokaupat ovatkin vaihtaneet paketin toimittajaa.

Esimerkiksi Matkahuolto kertoo sivustollaan kuljettaneensa viime viikolla ennätyksellisen määrän paketteja – miltei 50 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna samana aikana.

- Kasvua vauhditti posti- ja logistiikka-alan lakko, jonka vuoksi sekä nykyiset että kokonaan uudet asiakkaat käyttivät ahkerasti Matkahuollon palveluja. Lisäksi Matkahuollon tiistaina avaamat uudet verkkosivut ja uudistetut käteisasiakkaiden palvelut mahdollistivat asiakkaille entistä monipuolisemmat ja helpomman väylän ostaa paketteja myös verkosta, Matkahuolto kirjoittaa sivustollaan.

Matkahuollossa uskotaan heidän verkkosivustonsa mukaan määrän kasvavan myös tällä viikolla, vaikka myös he varoittavat pienistä viiveistä pakettien suuren määrän ja mahdollisten tukilakkojen vuoksi.

Lakko suosii varmasti Postin kilpailijoita.

 

Verkkokauppa muuttanut Postin profiilia

Posti kertoi vasta lokakuussa avaavansa Helsinkiin uuden tilan, Boksin, joka on varustettu muun muassa sovituskopeilla ja jossa esimerkiksi vaateostokset voi sovittaa samalla kertaa ja lähettää ne tarvittaessa heti takaisin, ilman, että turhat ostokset koskaan edes päätyvät kotiin.

Posti ilmoitti vähän aikaa sitten niin ikään lisäävänsä pakettiautomaattien määrää ja yritys on profiloitunut verkkokaupan kasvaessa juuri pakettien toimittamiseen. Verkkokaupan kasvaessa Postin tarkoituksena on, että Suomesta löytyy vuoteen 2022 mennessä 4000 pakettiautomaattia. 85 prosentilla suomalaisista pakettiautomaatti olisi tuolloin Postin mukaan alle kilometrin päässä kotiosoitteesta.

Verkkokaupan kasvun myötä pakettien ja logistiikan tulot ovat jo yli puolet Postin liikevaihdosta.

PAU:n lakon myötä monet verkkokauppiaat suunnittelevat kuitenkin kuljetusyhtiön vaihtamista tai ovat jo vaihtaneet muihin toimijoihin.

 

Hyöty vai katastrofi?

Verkkokauppiaille, joilla on varasto esimerkiksi Kiinassa, lakko saattaa olla epämiellyttävä isku.

Osa verkkokauppiaista on kääntänyt tilanteen kuitenkin hyväkseen tarjoamalla ilmaista kuljetusta, mikä on tuonut heille jopa lisää asiakkaita.

 

Sovittelut jumissa

Lakko alkoi, kun Posti aikoi siirtää 750 pakettilajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin. Neuvotteluja erimielisyyksien sovittelemiseksi käytiin eilen keskiviikkona, mutta ne eivät johtaneet minkäänlaiseen tulokseen. Uutta tapaamista ei ole vielä sovittu.

Postilaiset järjestivät mielenosoituksen eduskuntatalon edustalla tänään iltapäivällä.

 

Postin normaalisti auki olevat ja toimivat palvelut ovat:

- Sanomalehtien varhaisjakelu

- Varastopalvelut

- Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt osittain (mm. ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset)

 

Lakon ja tukilakkojen aiheuttamat viiveet tai poikkeukselliset aukiolot:

- Osa paketeista viivästyy, suurin osa kulkee normaalisti. Pieni osa paketeista voidaan ohjata vaihtoehtoiseen noutopisteeseen, mahdollisimman lähelle alkuperäistä noutopistettä.

- Osa Postin palvelupisteistä palvelee mahdollisesti rajoitetuin aukioloajoin maanantaista 25.11. lähtien.

- Elintarvikelogistiikan lähetyksissä voi olla viiveitä (panimotuotteet ja elintarviketeollisuus).

- Rahtilähetyksistä suurin osa toimitetaan normaalisti, yksittäisissä lähetyksissä voi olla vuorokauden viive.

- Kirjeet (viive jopa viikkoja)

- Aikakauslehdet (viive jopa viikkoja)

- Suoramarkkinointi eli mainokset (viive jopa viikkoja)

- Paperilomakkeella tehdyt postin ohjausta koskevat toimeksiannot (osoitteenmuutos, jakelun keskeytys, määräaikainen edelleenlähetys) (viive jopa viikkoja) (Lähde: Posti.fi)