Posti nostaa hintoja – kirjeden lähettäminen kallistuu toukokuussa

Ikimerkit kelpaavat postimaksuksi ilman lisämerkkejä.

Ilmoitus

Posti korottaa korttien ja kirjeiden postimaksuja toukokuussa. Esimerkiksi enintään 50 gramman kotimaan postikorttien ja kirjeiden hinnat nousevat 10 sentillä 1,5 euroon. Jos kirje painaa enintään 100 grammaa, niin sen postitushinta nousee 20 sentillä.

Halvempi Economy-luokka poistuu

Ulkomaan enintään 20 gramman kirjeiden hinnat nousevat saman verran. Ulkomaan maksikirjeluokat yhdistyvät niin, että halvempi Economy-luokka poistuu. Muutos koskee postimerkillä maksettuja kotimaan ja ulkomaan kirjeitä, jotka kuuluvat yleispalvelun piiriin.

- Hintoja joudutaan tarkistamaan, jotta postimaksujen riittävällä tasolla voidaan varmistaa yleispalvelun toimintavalmiudet koko maassa sekä kattaa jakeluverkoston kustannukset. On hyvä muistaa, että Postin toimintaa ei ylläpidetä verovaroin. Posti myös tehostaa toimintaansa monilla tavoilla kustannusten hillitsemiseksi, mutta yleispalvelukirjeiden käsittely on kalliimpaa manuaalisen työn takia, sanoo Laura Luoma Postin kuluttajapalveluista.

Käteismaksullisia kirjepalveluita ovat mm. postimerkillä maksetut kotimaan ja ulkomaan kirjeet, jotka kuuluvat yleispalvelun piiriin. Toisin kuin konelajiteltavat kirjeet, näiden kirjeiden käsittely ja lajittelu sisältävät useita manuaalisia työvaiheita, mitkä nostavat niiden tuotantokustannuksia.

Kirjeiden keräilyn, lajittelun ja jakelun yksikkökustannukset ovat nousseet myös jakelumäärän laskun vuoksi. Vuonna 2017 osoitteellisia kirjeitä lähetettiin peräti 10 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Yksittäisen kirjeen jakelukustannus on sitä suurempi, mitä vähemmän on jaettavaa.

Muutoksia myös keskeytyspalveluiden hitoihin

Kaikki ennen hinnankorotusta ostetut kotimaan ja ulkomaan ikimerkit kelpaavat sellaisenaan ilman lisämerkkejä myös muutoksen jälkeen. Vanhoja 1. ja 2. luokan ikimerkkejä voi käyttää edelleen lähettämiseen. Niiden arvo vastaa kotimaan ikimerkkiä, jonka arvo 4.5. alkaen on 1,50 euroa.

Muutoksia tulee myös osaan kirjepalveluiden hintoja. Kaikkien kirjepalveluiden uudet hinnat ovat nähtävillä Postin kotisivuilla olevasta hinnastosta.

Postin edelleenlähetys- ja jakelun keskeytyspalvelujen hintoihin tulee muutoksia 1.6.2018 alkaen. Kesän osoitteenmuutokset voi tehdä toukokuun ajan vanhalla hinnalla. Muutokset eivät koske sopimusasiakkaiden hintoja.

Ilmoitus