Pientuottajien raaka-aineet verkkokaupasta

"Lähiruoka-ajattelu yleistyy, sillä asiakkaat ovat tietoisia tekemiensä valintojen ilmastovaikutuksista".

Ilmoitus

Pääkaupunkiseudun ravintolat ovat yhä kiinnostuneempia tarjoamaan asiakkailleen lähellä tuotettua ruokaa. Käynnissä on kestävää gastronomiaa edistävä pilotointi, jossa Uudenmaan pienviljelijöiden tuotteita toimitetaan suoraan helsinkiläisravintoloihin.

Maaliskuun alusta lähtien pieni joukko helsinkiläisiä ravintoloita on testannut uutta lähiruoan tilausärjestelmää. Pilotoinnissa käytetään Uudenmaan ruoan kehittämää  ekompi.net-palvelua, jonka kautta tilattuja lähiruokatuottajien tuotteita myös kuljetetaan suoraan ravintoloihin. Ekompi.net-verkkokauppa toimii myös kuluttajille Herttoniemen ja Nihtisillan noutopisteiden avulla. Kokeilussa ovat mukana muun muassa ravintola Perho, Clarion Hotelli Helsinki Airportin ravintola Kitchen&Table sekä vuoden 2019 ravintolaksi valittu Chapter. Ravintolapilotointi on osa Urban Food -muutosprojektia.

Ilmoitus

- Ravintoloiden on haasteellista tilata ekologista ja puhdasta lähiruokaa pientuottajilta, sillä tilaukset tehdään yleensä tuottajakohtaisesti. Tilaaminen on vaatinut useita puhelinsoittoja useille eri tuottajille. Me haluamme kokeilla, voisiko digitaalista tilausjärjestelmää hyödyntää, jotta ravintolat saisivat lähiruokaa helposti ruokalistoillensa laadusta ja luottamuksesta tinkimättä, kertoo tiedotteessa pilotointia koordinoiva Terhi Suvilehto Perhon Liiketalousopistosta.

Tuottajista mukana ovat esimerkiksi luomuyrtteihin ja -salaatteihin erikoistunut Ahlbergin puutarha Sipoosta sekä viljatuotteita tarjoava Krannin tila & Kauramylly Nurmijärveltä. Kumpikin tuottaja haluaa laajentaa entistä enemmän ravintola- ja hotelliasiakkaisiin, mutta kaipaavat avuksi ekompi.net-palvelun kaltaista ulkoistettua tilaus- ja logistiikkajärjestelmää.

Ravintolapilotointi kestää huhtikuun 14. päivään asti. Ensimmäiset kokemukset lähiruoan toimituksista ovat positiivisia.

- Ravintolassamme lähiruokatuotteet ovat tulevaisuudessa suuressa roolissa. Lähiruoka-ajattelu yleistyy, sillä asiakkaat ovat tietoisia tekemiensä valintojen ilmastovaikutuksista. Tämä kokeilu on antanut meille mahdollisuuden tarjota asiakkaillemme jotain sellaista, mitä kilpailijamme eivät pysty tarjoamaan, kertoo tiedotteessa Clarion Hotelli Helsinki Airportin keittiöpäällikkö Mikko Hämäläinen.

Lähiruokakokeilun tulevaisuuteen luottaa myös Juho Ekegren Chapter-ravintolasta.

- Tämä pilotointi tarjoaa suunnan, johon ravintoloiden tulee pyrkiä. Ravintolaamme tulee lähiruokaraaka-aineita monesta eri paikasta. Olisi hienoa, jos tilauksia saisi yhdisteltyä. Uskon, että tulevaisuudessa ekompi.net-järjestelmä voisi toimia myös isossa mittakaavassa, Ekegren sanoo.

Paikallinen kestävä ruoantuotanto on merkittävä ilmastoteko

Perho haluaa kokeilulla tehdä tunnetuksi kestävän gastronomian ideologiaa, jota esittelemään se avaa huhtikuun aikana kestavagastronomia.fi-verkkosivun.

Kestävä gastronomia tarkoittaa kestävästi tuotettua ruokaa ja pohtii samalla ruoan suhdetta luontoon, maatalouden ratkaisuihin, ravitsemuksellisiin ja kulinaristisiin tarpeisiimme, aistimaailmaan, kulttuurien erilaisuuteen, solidaarisuuteen sekä ruokaturvaan. Se arvostaa ja ymmärtää maailman monimuotoisuutta ja haluaa toteuttaa kestävää kehitystä gastronomisin keinoin.

- Kestävän kehityksen mukainen paikallinen ruoantuotanto on merkittävä ilmastoteko. Tuottamalla ruokaa kestävästi voimme pienentää globaaleja ilmastopäästöjä ja ylläpitää ympäristön biodiversiteettiä eli eliöiden ja kasvien monimuotoisuutta. Kestävästi tuotettu lähiruoka on myös aistinvaraisten ominaisuuksiensa, kuten maun ja rakenteen, puolesta ylivertaista verrattuna tavanomaiseen, mikä on tärkeää valmistettaessa hyvää ruokaa, Suvilehto kertoo.