PAU:n lakko alkoi eilen

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakko alkoi eilen. Lakko koskee osaa Postin palveluista.

- PAU on aloittanut lakon, jonka kestoksi se on ilmoittanut kaksi viikkoa. Valitettavasti PAU on uhannut myös kahden viikon lisälakoilla. Teemme kaikkemme, jotta tänään alkaneen lakon vaikutukset jäisivät mahdollisimman pieneksi. Osa henkilöstöstämme on töissä eli osa lähetyksistä saadaan kulkemaan, Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja kertoo Postin sivustolla.

Sunnuntaina PAU ilmoitti myös uusista lakoista, jotka saattavat alkaa nyt meneillään olevan lakon jälkeen, mikäli työehtosopimusneuvottelut eivät pääty sopimukseen.

Ilmoitus

Neuvottelut jatkuvat Postin mukaan huomenna keskiviikkona ja Posti tiedottaa asioiden kulusta kahdesti päivässä klo 12 ja 18 sekä kotisivullaan että Twitterissä.

 

Maanantainen arvio PAU:n alkaneen lakon ja tukilakkojen vaikutuksista

Kotimaan postin osalta vaikutukset ovat valtakunnallisia.

Normaalisti auki olevat ja toimivat palvelut ovat:

  • Sanomalehtien varhaisjakelu
  • Palvelupisteet (postit ja pakettiautomaatit sekä postimerkkien jälleenmyynti)
  • Osa paketeista (osa kulkee normaalisti, osassa voi olla useampien päivien viiveitä)
  • Varastopalvelut
  • Rahtipalvelut (ei odotettavissa merkittävää viivettä)
  • Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt (mm. ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset)

- Turvallisuutteen ja terveyteen liittyvien lähetysten osalta Posti edellyttää PAU:n kantavan lupaamansa vastuun ja huolehtivan osaltaan siitä, että näiden erittäin tärkeiden lähetysten normaali kulku turvataan, Ainasoja toteaa.

Lakon takia aiheutuvat viivästymiset:

  • Kirjeet
  • Aikakauslehdet
  • Suoramarkkinointi eli mainokset
  • Paperilomakkeella tehdyt postin ohjausta koskevat toimeksiannot (osoitteenmuutos, jakelun keskeytys, määräaikainen edelleenlähetys)

Näiden lähetysten osalta viiveet voivat olla jopa viikkoja.

Osoitteenmuutos, jakelun keskeytys ja määräaikainen edelleenlähetys -toimeksiannot kannattaa tehdä verkkopalvelussa www.posti.fi/yhteystietoni.

Ilmoitus

Vaikutukset kansainvälisiin toimituksiin:

Ilmailualan Unionin (IAU) tukitoimet PAU:n lakolle kohdistuvat postin käsittelyyn lentoasemilla.

Ruotsista ja Baltiasta saapuvat sekä niihin maihin toimitettavat paketit ja lavalähetykset pyritään jakamaan palvelulupauksien mukaisesti, mutta muutaman päivän viiveet ovat mahdollisia.

Muut EU-alueen paketit todennäköisesti viivästyvät muutamilla päivillä. Suurin osa paketeista Euroopasta ja Eurooppaan toimitetaan maantiekuljetuksilla, joten vaikutus niihin on vähäinen.

Lakko vaikuttaa voimakkaimmin kansainvälisiin paketteihin ja kirjelähetyksiin, jotka tulevat tai lähtevät Euroopan ulkopuolelta (esim. USA, Japani, Kiina) lentokuljetuksina. Nämä lähetykset toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen.

Myös luukkuun jaettavien kansainvälisten kirjeiden, lehtien ja mainosten kuljetus ja jakelu keskeytyy.

- Kiitämme asiakkaitamme kärsivällisyydestä ja olemme erittäin pahoillamme PAU:n aiheuttamasta epävarmuudesta ja häiriöistä. Teemme kaikkemme, että lähetykset kulkevat perille vastaanottajille, vaikkakin viiveellä, Jarmo Ainasoja sanoo Postin sivulla.

(Lähteenä käytetty: Posti.fi)

 

Mielenosoitus Helsingissä

Tänään lakon toisena päivänä Helsingissä pidetään Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) aktiivien mielenosoitus koskien Paltan kanssa käytäviä neuvotteluja. Mielenosoittajat kokoontuvat Helsingin Ilmassa klo 12.30 ja siirtyvät kellon yhden aikaan kohti Postin pääkonttoria.

Lakossa on alkuvaiheessa 9000 työntekijää kun PAU ei hyväksynyt Postin suunnitelmaa siirtää 700 pakettilajittelijaa toisen työsopimuksen piiriin.