Ossi Salolle yrittäminen ei ole pelkkää rahantekoa

Nettikirppis Vähänkäytetty tuplaa liikevaihtonsa joka vuosi – mutta yritys ja sen perustaja Ossi Salo huomiovat myös kestävän kehityksen.

Talvella 2013 Ossi Salon vaimo tilasi perheen tytölle mekon facebookin kautta. Mekko maksoi 3 euroa. Paketin toimittaminen perille 4,90 euroa.

Ilmoitus

Yrittäjälle heräsi kysymys – käytettyjen tavaroiden osto- ja myyntiprosessi on turhan monimutkainen, ja miten se voidaan yksinkertaista?  Viisi vuotta myöhemmin tuon kysymyksen vastauksesta on tullut miljoonaluokan yritys.

Ossi Salon perustama nettikirppis osoitteessa www.vähänkäytetty.fi on Suomen suurin, ja kasvaa koko ajan. Sivustolla on kuukausittain yli 150 000 käyttäjää.

- Itse asiassa olemme tuplanneet liikevaihtomme joka tilikausi. Edellinen tilikausi päättyi elokuun viimeinen päivä ja liikevaihto näyttää nousseen reiluun 1,5 miljoonaan euroon, Ossi Salo kertoo ehandel.fi:lle.

Salolle tämä ei kuitenkin riitä.

- Ulkopuoliselle voi näyttää, että vauhti on huikea. Mutta yrittäjän mielestä mennään kuitenkin aina liian hitaasti eteenpäin ja seistään vain paikalla. Nälkä on kova, Salo nauraa.

Suomalaiset pääkäyttäjiä

Vähänkäytetyn käyttäjät ovat vielä tällä hetkellä pääosin suomalaisia. Muutama prosentti ostajista tulevat kuitenkin muista maista. Ulkomailla sivusto tunnetaan nimellä Netflea.com.

Ossi Salo sanoo, että yritys ottaa huomioon muutaman avainkysymyksen ennen kuin päättävät, minkä maan markkinoille päättävät siirtyä.

- Kieli, valuutta, kilpailu ja hintataso. Esimerkiksi Puola on köyhä, mutta kehittyvä maa. Se on kuitenkin hintatason takia haasteellinen markkina – Puolassa myydään uusia vaatteita samaan hintaan kuin Suomessa käytettyjä, Ossi Salo kertoo.

Ilmoitus

Ruotsin kohdalla valuutta ja kilpailu ovat toistaiseksi tarkoittaneet, että Vähänkäytetty, ei ole pyrkinyt markkinoille.

”Pikku piipertäjä Euroopan markkinoilla”

Kotimaan menestyksen myötä Vähänkäytetty on myös laajentanut toimintaansa muualle Eurooppaan. Yritys toimii Suomen lisäksi 12 eri maassa ja verkkosivuilla on 5 eri kielivaihtoehtoa.

- Euroopassa on satojen miljoonien nettikirppismarkkina ja me olemme vain pikku piipertäjä suurten rinnalla, Ossi Salo sanoo.

Vähänkäytetty.fi voi tällä hetkellä käyttää suomen lisäksi englanniksi, hollanniksi, saksaksi ja puolaksi. Etenkin Saksa ja Hollanti ovat markkinoita, jossa Salo toivoo, että Vähänkäytetty valtaa kolmen vuoden sisällä suurempaa markkinaosuutta.

- Niissä maissa on erittäin vahva kirpputorikulttuuri ja paljon potentiaalia. Meillä on kuitenkin oma tapa toimia, ja se on se malli mihin uskotaan, Salo sanoo.

Malli, josta Salo puhuu, on markkinoilla ainutlaatuinen. Vähänkäytetty hoitaa koko osto- ja myyntiprosessin käytännössä itse. Myyvä asiakas kuvaa ja hinnoittaa tuotteensa, ja lähettää sen Vähänkäytetylle, joka vuorostaan toimittaa sen eteenpäin ostajalle.

Vähänkäytetty hoitaa siis tuotteiden esillepanon ja toimittamisen ostajalle, toisin kuin muut alan yrittäjät, jotka jättävät postittamisen myyjälle.

Vähänkäytetty.fi -palvelun Tuula Karsikas.

Logistiikka- ja kielihaasteita

Alun perin Vähänkäytetyn varasto sijaitsi yrityksen kotipaikkakunnalla Oulussa. Ossi Salo huomasi kuitenkin nopeasti, että se on väärä paikka, jos yrityksen potentiaalista oli tarkoitus saada enemmän irti. Varasto siirrettiin Tallinaan, josta on paljon lyhempi ja nopeampi matka Manner-Eurooppaan ja jopa Etelä-Suomeen.

- Tuote pitää saada ostajalle 2-3 päivässä. Oulusta käsin se oli käytännössä mahdotonta, oltaisi auttamattomasti myöhässä etenkin kun halutaan Saksaan ja muualle Eurooppaan.

Euroopan markkinoiden valloittamista ovat osittain hidastaneet pienet kieliongelmat. Ei nettikirppiksessä, vaan tuotteiden merkitsemisessä. Tähän asti myyjän on pitänyt merkitä tuotteet käsin Suomeksi, ja automatisoitu prosessi ei ymmärrä kirjoitusvirheitä. Salon mukaan ongelma on kuitenkin kohta ratkaistu koneella kirjoitetun ”taggauksen” myötä.

”Minkälainen maailma jätetään lapsille ja lastenlapsille?”

Ossi Salolle ja Vähänkäytetylle nettikirppistoiminnassa ei kuitenkaan ole pelkästään kyse rahanteosta. Vähänkäytetty uskoo vahvasti luontoa säästäviin arvoihin, ja se näkyy myös yrityksen arjessa.

- Tässä ei ole kyse pelkästään myymisestä ja ostamisesta. Asiakas voi jatkossa toimittaa meille rikkinäisiä ja käyttökelvottomia vaatteita, ja me toimitamme ne sitten eteenpäin. Yksi työntekijämme totesi, että on suorastaan tyhmää ostaa uutta, kun maailmassa on niin paljon vähänkäytettyä tavaraa. Tämä on meille tärkeä arvokysymys: Mietimme koko ajan minkälaisen maailman jätämme lapsille ja lastenlapsillemme. Jokainen voi siihen vaikuttaa, Ossi Salo sanoo.