Newsec Suomi: ”Verkkokauppa muovaa ja kasvattaa logistiikkakiinteistöjen markkinoita”

Kuluttajat haluavat verkkokaupasta ostamansa tuotteet yhä nopeammin. Entistä nopeammat toimitusajat asettavat kuitenkin omat vaatimuksensa logistiikkatiloille.

Logistiikka-alalla sijainti on luonnollisesti erittäin tärkeää, mutta myös sisätilojen pitää pystyä vastaamaan verkkokaupan tarpeisiin, Newsec Suomi kirjoittaa eilen julkaistussa kiinteistöraportissaan.

Saman raportin mukaan logistiikkatilojen vuokrataso Suomessa on Eurooppaan ja jopa muihin Pohjoismaihin verrattuna korkeat.

Ilmoitus

Bruttovuokrat hyvissä kiinteistöissä ja parhaimmilla paikoilla voivat olla yli 10 euroa per neliömetri kuukaudessa. Prime-kohteiden bruttovuokratasot esimerkiksi Berliinissä ovat hieman päälle 7 euroa per neliömetri kuukaudessa ja suur-Pariisin alueella noin 4,5 euroa per neliömetri kuukaudessa, raportti summaa.

Hintoja selittää yhtäältä modernien logistiikkatilojen puute varsinkin pääkaupunkiseudulla, mutta myös rakennuskustannuksissa suoraan näkyvät tiukat energia-, palo- ja äänieristystä koskevat määräykset.

 

Logistiikka murroksessa

Raportissa todetaan, että tavaravirtojen muutosten ja epävarman markkinaympäristön takia 3PL-toimijat, siis logistiikan ulkoistetut toimijat, eivät uskalla sitoutua pitkiin vuokrasopimuksiin omien, usein lyhyiden asiakassuhteidensa vuoksi.

Niinpä logistiikkatilojen vuokrasopimukset ovatkin lyhentyneet 1–3-vuotisiin sopimuksiin, kun aikaisemmin tiloista solmittiin 7–10 vuoden tai jopa pidempiä sopimuksia. Isot toimijat pystyvät sitoutumaan pidempiin sopimuksiin, jos heillä on vakiintunut asema, laaja asiakaskunta ja toimivat tilat, Olli-Pekka Mustonen, Newsec in Finlandin Head of Research kertoo.

Muualla Euroopassa logistiikan automaatio on tosin kasvattanut vuokrasopimusten pituutta ja tämä tulee näkymään myös Suomessa.

 

Logistiikkakiinteistöjen sijoittajakysyntä kasvanut

Parhaiden kohteiden tuottovaatimukset ovat nyt lähellä viittä prosenttia, mikä on selkeästi enemmän kuin prime-toimistokohteissa, raportissa todetaan. Sijoittajien kiinnostusta tämä lisää.

Ilmoitus

Verkkokaupan kasvun myötä logistiikkaverkostoon kohdistuu vahvaa käyttäjäkysyntää, joten on odotettavissa, että tuottovaatimustasot laskevat. Euroopassa parhaiden logistiikkakohteiden tuottovaatimukset ovat painuneet jo alle neljän prosentin, Mustonen toteaa.

Koko Newsec Suomen Kiinteistömarkkinaraportin voit lukea täältä.