Näin Amazon kasvaa Euroopassa – suuria laajentumissuunnitelmia monissa maissa

Ehandel kartoitti kehitystä. Verkkokauppamenestystä pandemian aikana.

Amazon aloitti Ruotsissa lokakuussa viime vuonna. Se oli Amazonin kahdeksas maa Euroopassa.

Amazon lanseerasi Iso-Britanniassa jo 1998 ja sen jälkeen Saksassa. Näiden lisäksi amerikkalaisgigantti löytyy myös Ranskasta, Italiasta, Hollannista, Turkista ja Puolasta, jossa se aloitti vasta tämän vuoden maaliskuussa.

Ilmoitus

Alankomaissa jätti myi tosin vain kirjoja ja e-kirjoja Kindle-lukulaitteeseen vuosien 2014-2020 välillä ja avasi vasta viime vuonna kunnolla maassa.

Miten sillä sitten menee eurooppalaisilla markkinoilla? Vaikea sanoa, koska dataa tästä on olemassa vain vähän. Näin ruotsalaisen analyysiyhtiö HUI:n, joka tutkii muun muassa kuluttajakäyttäytymistä ja alan asioita, toimitusjohtaja Jonas Arnbergin mukaan.

Amazonin myynnistä per maa on olemassa vain heikosti tietoa. Heillä on tapana raportoida USA ja ”rest of the world”. Joskus Japani, Iso-Britannia ja Saksa raportoidaan erikseen. Statistalla on surveydataa, jonka laatu on epävarma, mikä indikoi 400 miljoonan liikevaihtoa Amazonille vuonna 2019 Alankomaissa, mikä on ”vain” 25 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2015, jolloin liikevaihto oli 320 miljoonaa euroa, Jonas Arnberg analyysiyhtiö HUI:sta kertoo Ehandelille.

 

Suuri logistiikkafokus

Yhden markkinointianalyysin mukaan, mikä on maaliskuulta, analyysijätti S&P Global arvioi, että Amazon tulee vahvistamaan otettaan Euroopassa tulevien vuosien aikana. Tämä sen vuoksi, että pandemia on tuonut mukanaan huomattavan myyntimenestyksen, kun verkkokauppa on kehittynyt hurjaa vauhtia alueella. S&P Global noteeraa, että jättiläinen on kasvattamassa työntekijöidensä määrää ja logistiikkaverkostoaan Euroopassa. Viime vuosikymmenen aikana yhtiö on keskittynyt infrastruktuurinsa kehittämiseen, niin rahtialusten kuin kuorma-autojen muodossa alueella.

Amazon on jo pitkään tarjonnyt nopeita toimituksia Saksassa, koska yhtiön eurooppalainen varasto sijaitsee siellä. Ruotsin varasto on suhteessa pieni vielä. Mutta kun he ovat keränneet dataa hieman pidempään he tietävät paremmin, mitä pitää löytyä Saksasta ja mitä Ruotsista. Joten en usko, että heitä pitäisi aliarvioida millään tavalla tässä yhteydessä, Emma Hernell, HUI:n varatoimitusjohtaja sanoo.

Yhtiöllä on edelleen vahva jalansija juuri Saksassa, jossa työntekijöitä on yli 20 000, mutta myös Britanniassa, jossa työntekijöiden määrä on lähes puolet isompi. Amazonilla on, S&P Globalin mukaan, suunnitelmissa avata logistiikkakeskus myös Italiassa, joka työllistäisi noin 1100 henkilöä. Analyysin mukaan aikomuksissa on rekrytoida 3000 henkilöä myös Ranskassa.

 

Ilmoitus

Kasvu USA:n ulkopuolella

Keväällä yhtiö löytyi 135 paikasta Euroopasta, mukaan lukien konttorirakennukset, tekniikkakeskukset, loppuvarastot, asiakastoiminnat ja datakeskukset, S&P Global kirjoittaa. Saman aikaisesti yhtiö työllistää 135 000 henkilöä - kaikkiaan 15 eurooppalaisessa maassa. Suunnitelmissa on työllistää tuhansia lisää Euroopassa alueilla, kuten ”operations” sekä muun muassa ohjelmisto- ja pilvipalvelukehityksen pariin.

Suurin osa tuloista tulee edelleen Pohjois-Amerikasta. Mutta he jatkavat panostusta USA:n ulkopuolelle, koska he laskevat, että huomattava osa tuloista kasvaa muilla markkinoilla, analyysistä selviää.

Yhtiön pohjois-amerikkalaiset tulot olivat reilut 236 miljardia dollaria viime vuonna. Tässä on kasvua 38 prosenttia edellisvuoden noin 171 miljardista dollarista, S&P Globalin mukaan. Amazon, kuten sanottua, ei raportoi erikseen Eurooppatulojaan. Mutta myynti ulkomaisilta markkinoilta nousi reiluun 104 miljardiin dollariin - kasvua on vajaat 40 prosenttia 74 miljardista dollarista vuonna 2019, S&P Globalin mukaan.

 

Miten Amazon-konserni voi tänä päivänä?

Sitä on vaikea sanoa. Mutta he tekevät jatkuvasti uusia panostuksia, niin koko alalla kuin eri maissa. Samalla kilpailu kasvaa Kiinasta ja siellä olevilta suurilta alustoilta. Ilmestyy myös uusia toimijoita, Emma Hernell sanoo.

Millaisia uusia liiketoimintamalleja pidät mahdollisina Amazonille tulevaisuudessa?

He ovat olleet hieman fyysisessä kaupassa ja investoineet siihen. Olemme esimerkiksi nähneet Amazon-myymälöitä ilman henkilökuntaa, mutta niiden kehitys on ollut hieman takkuista. He ovat myös investoineet päivittäistavarakauppaan ja on mielenkiintoista nähdä, miten he aikovat toimia siellä.

Emma Hernell lisää, että juuri tavaratalomalli on ollut monien vuosien ajan melko tuhoon tuomittu ajatus. Siltä osin on vain vähän menestyksekkäitä esimerkkejä, poikkeuksena halpaketjut. Mutta kuten myös Ehandel on kertonut, Amazon rakentaa tavarataloja USA:ssa

Olen hieman utelias miten he aikovat tehdä. Myös fyysisten myymälöiden digitalisointi pitäisi olla mahdollista ja saada kustannustehokkuutta sitä kautta. Henkilökunnattomat myymälät ovat jo esimerkkejä tästä. Ehkä he näkevät syn-energioita verkkokaupan kanssa, jossa tavaratalosta tulee ”one stop shop”-keskus.

Ovatko kauppakeskukset ja tavaratalot tehneet hieman comebackia viime vuosina?

Kyllä, halpatavaratalot ja halpakaupat ovat kehittyneet erään tyypin tavarataloiksi. Näistä ketjuista löytyy vähän kaikkea. On jonkin verran vaatteita, jonkin verran kodinsisustusta. Ne vaikuttavat edelleen täyttävän kuluttajien tarpeet.

Amazonin laajeneminen Euroopassa:

1998: Iso-Britannia

1998: Saksa

2000: Ranska

2008: Turkki

2010: Italia

2011: Espanja

2014: Alankomaat

2020: Ruotsi

2021: Puola