Naapurimaassa tehtiin selvitys verkkokauppojen työolosuhteista – vakavia puutteita

Viranomainen hälyttää huomattavien tarkastusten jälkeen.

Ruotsissa, jossa verkkokauppa on Suomea huomattavasti edellä, Arbetsmiljöverket, työympäristöviranomainen (vapaasti suomennettuna), kertoi tarkastustensa tulokset koskien verkkokauppaa. Vuodesta 2019 alkaen he ovat tehneet kaikkiaan 1200 tarkastusta niin fyysisesti kuin etänä. 

Viranomainen on tutkinut koko verkkokauppaketjun aina terminaalista huolitsijaan, jakelupisteeseen ja verkkokauppaan.

Ilmoitus

Tulos on todella huolestuttava ja vaaditaan kunnon tekoja työnantajilta, jotta ongelmat saadaan kuntoon. Näemme stressaantuneita kuljettajia, jotka raahaavat painavia paketteja ilman apuvälineitä ja riski johonkin rasitusvammaan on suuri. Kenenkään ei pidä sairastua, loukkaantua tai kuolla työssä, Arbetsmiljöverketin yleissihteeri Erna Zelmin sanoo.

Arbetsmiljöverket kuvailee näitä ”hälyttäviksi puutteiksi”. Pahin tilanne on systemaattisen työympäristötyön, organisaation sekä sosiaalisen työympäristön kohdalla, trukin käytössä ja kuormitusergonomian kohdalla.

Aikapaine, mikä on paketinkäsittelyketjussa pakottaa työntekijät käsittelemään suuria pakettimääriä lyhyessä ajassa. Tämä koskee pakettiterminaaleja, kuljettajia, tuotteiden keräilijöitä verkkokauppiailla ja työntekijöitä paikoissa, joista paketit haetaan. Usein työnantaja ei ole tutkinut tai arvioinut riskejä, joita on tämän yhteydessä. Eikä toimintasuunnitelmia ole näiden tunnettujen riskien hoitamiseksi, Arbetsmiljöverket kirjoittaa muun muassa.

Valoa pimeyteen tuo silti se, että useimmat ovat seuranneet vaatimuksia, joita Arbetsmiljöverket on asettanut tarkastusten jälkeen.

Me koemme, että meidän tarkastuksemme ovat merkityksellisiä työnantajille ja taidot työympäristön ja riskien osalta on kasvanut niillä, jotka olemme tarkastaneet, Erna Zelmin sanoo.