MyData Global järjestön kotipaikaksi tulee Suomi

"Luottamuksen rakentaminen kestää vuosia."

Ilmoitus

Henkilötietojen eettinen hyödyntäminen ja reilu datatalous ovat askeleen lähempänä toteutumistaan MyData 2018 konferenssin päättyessä.  Konferenssiin osallistui yli 700 data-asiantuntijaa ja aktivistia yli 30 maasta. Noin kuukauden kuluttua MyData Global rekisteröidään kansainväliseksi järjestöksi, jonka kotipaikaksi tulee Suomi.

- Cambridge Analytica ja Facebook osoittivat miten suuri yhteiskunnallinen merkitys ihmisten henkilötietojen väärinkäytöllä voi olla. Meidän tavoitteemme on kääntää suunta niin, että henkilötiedoilla tuotetaan yhteiskunnallista hyvää kaikille, toteaa projektipäällikkö Viivi Lähteenoja, lehdistötiedotteessa.

MyData -liikkeen päämääränä on saada ihmisistä kerääntyvä tieto yrityksiltä ihmisen itsensä hallintaan. Tavoitteena on muun muassa tehdä palvelujen käyttöehdot selkeiksi, kun tällä hetkellä palvelujen käyttöehdot ovat vaikeasti tulkittavia jopa juristeille.

Vuoropuhelua jättien kanssa

Yhtenä konferenssin tavoitteena oli vuoropuhelu digitaalisia markkinoita hallitsevien jättien kuten Facebookin, Googlen, Amazonin ja Microsoftin kanssa. Osallistujien näkemykset jakautuivat siinä, voiko teknojätteihin luottaa ja kannattaako niihin yrittää vaikuttaa.

Eräänä vaihtoehtona nähtiin se, että tulevaisuudessa digitaalisista palveluista maksettaisiin pikemmin rahalla, kuin luovuttamalla henkilötietoja.

- MyData -ajattelun tulisi levitä pohjoismaista globaaliksi siitä huolimatta, että sen soveltaminen on vaikeaa ilman tasa-arvoa ja lukutaitoa. Vaikuttaa siltä, että ympäristö ja terveys ovat aloina nousseet eturintamaan MyData -sovelluksien kehittämisessä, summasi Linnet Taylor (Assistant Professor of Data Ethics, Law and Policy at the Tilburg Institute for Law, Technology, and Society) konferenssin päätöspuheenvuorossaan.

MyData Global perustamiskokous pidetään 11.10.2018. Seuraava MyData -konferenssi järjestetään 25.-27.9.2019.

Ilmoitus