Muoti- ja urheilukauppa ry: Joko viimein olisi aika vapauttaa kaupat aukiolorajoituksista?

”Todellisuudessa kaupat ovat pakotettuja noudattamaan toisten määräämiä aukioloaikoja ja pitämään kaupan auki silloinkin, kun se on täysin kannattamatonta.”

Muoti- ja urheilukauppa ry kirjoittaa tänään lähettämässään tiedotteessa, että aukiolorajoitusten purkamisen piti vapauttaa kaupat olemaan auki silloin, kun asiakkaat haluavat tehdä ostoksia. Näin ei heidän mukaansa kuitenkaan käynyt, sillä yritykset, jotka toimivat kauppakeskuksissa ovat sidottuja vuokrasopimustensa kautta kauppakeskuksen määräämiin aukioloaikoihin, olipa myymälöissä asiakkaita tai ei.

Käytännössä kauppakeskukset käyttävät määräävää markkina-asemaa vuokralaisina toimivia kauppoja kohtaan, mikä aiheuttaa kauppiaille kustannuksia ja heikentää kannattavuutta. Koronaepidemian runtelemat erikoiskaupat eivät tällaista kustannusrasitetta kestä ja nyt on korkea aika vapauttaa vaikeuksiin joutuneet kaupat näistä viimeisistä vapaata aukioloa rikkovista rajoituksista, Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää vaatii tiedotteessa.

Ilmoitus

Myynti verkossa kasvaa ja ihmisten liikkuminen on muuttunut vallitsevien olosuhteiden vuoksi.

Ei tietenkään voi olla niin, että aukioloaikalaki on poissa, mutta kaupat eivät saa silti itse määrätä aukioloajoistaan. Valitettavasti nykyinen myymäläverkosto tulee näillä myyntimäärilla oleellisesti kapenemaan, Kankaanpää sanoo edelleen.

 

Myynti laskussa, myymälät kalleimmilla paikoilla

Muoti- ja urheilukauppa ry:n mukaan muotikauppa ei ole vieläkään palautunut koronasta. Tammi-elokuun myyntitilastot osoittavat muodin myynnin vähentyneen -20 prosenttia edellisvuoden myynnistä. Kenkäkaupan tilanne on sitäkin ankeampi, kun myynti on vähentynyt -23 prosenttia ja urheilukaupan -2 prosenttia edellisvuoden myyntiin verrattuna.

Normaalisti kaupan arvosta 55 prosenttia käydään vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Tänä vuonna loppuvuoden osuuden ennustetaan olevan lähes 60 prosenttia. Odotukset ja toiveet alalla ovat lievästi parantuneet, mutta edelleen huonot. Myynti ja juoksevat kustannukset eivät kulje käsi kädessä. Kaikki eivät tule tällä kustannustasolla selviämään enää kauan, Kankaanpää ennustaa.

Sekä muoti- että urheilukaupat sijaitsevat usein kalleimmilla paikoilla. Muoti- ja urheilukauppa ry:n mukaan myynnin arvot neliötä kohden sekä asiakasvirrat Suomessa olivat jo ennen koronaa matalat, muihin Pohjoismaihin verrattuna.

Muoti ja urheilukauppa ry on tehnyt lakialoitteen, jolla pyritään varmistamaan kauppojen todellinen vapaus päättää omista aukioloajoistaan. Aloitteen eteneminen olisi tärkeä työkalu alan toipumisessa ja kilpailukyvyn säilymisessä verkkokaupan kasvaessa, yhdistys kirjoittaa tiedotteessa.

Ilmoitus