Motiva: Jäitä hattuun Black Friday -tarjousten kanssa

Suomalaisten kulutustottumuksilla tarvitsisimme neljä maapalloa.

Ilmoitus

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva suhtautuu nuivasti Black Fridaysta käynnistyvään kulutusjuhlaan. Motivan mukaan esimerkiksi uutta elektroniikkatuotetta ei kannata ostaa vain hinnan perusteella.

Motivan tiedotteen mukaan kuluttajien on hyvä pohtia tuotteen todellista tarvetta. Kannattaako televisiota ostaa vain sen takia, että uuden saa huimalla alennuksella?  Mikäli tuotteelle on tarvetta, tulisi laitetta ostaessa satsata laatuun, kestävyyteen, ympäristöystävällisiin materiaaleihin ja energiatehokkuuteen. Laadukkaita tuotteita ja laitteita voidaan yleensä huoltaa sekä korjata.

- Suomalaisten kulutustottumuksilla tarvitsisimme neljä maapalloa, jotta luonnonvarat riittäisivät kulutukseemme. Toivoisin että hurjalta tuntuvien tarjousten kanssa pidettäisiin pää kylmänä ja ostopäätöstä harkittaisiin tarkkaan, toteaa kestävän kuluttamisen asiantuntija Elina Ovaskainen valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy:stä tiedotteessa.

Energiamerkintä auttaa

Uutta laitetta hankittaessa on hyvä tutustua laitteen energiamerkintään. EU-maiden yhteinen energiamerkintä ilmoittaa kotitalouskoneiden energiatehokkuusluokan asteikolla A–G. Laiteryhmien parhaimmistoa ovat A++ ja A+++ -luokkien laitteet.

- Kaikissa laitteissa käyttö ja etenkin kylmälaitteissa sijoitus vaikuttavat aina todelliseen kulutukseen. Merkistä saa selville myös muita laitekohtaisia tietoja kuten suorituskyky, koko, teho tai jopa vedenkulutus, Ovaskainen sanoo.

Kuluttaja voi kääntyä myös energiaan liittyvissä asioissa valtakunnallisen energianeuvonnan puoleen.

Kierrätä vanhat tuotteet

Mikäli uusi laite kuitenkin hankitaan, on hyvä huolehtia käytöstä poistettavien tavaroiden asianmukaisesta kierrätyksestä.

- Ehjiä tai korjattavissa olevia ja vielä käyttökuntoisia laitteita, tavaroita ja vaatteita voit tarjota kirpputorille, Facebookin kierrätysryhmiin tai kierrätyskeskuksiin, Ovaskainen muistuttaa.

Ilmoitus

Rikkoutuneet ja energiasyöpöt laitteet, kuten vanhat jääkaapit, kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteisiin. Näin arvokkaita materiaaleja saadaan talteen ja uusien laitteiden raaka-aineiksi.