Miksi myynnissä olevien tuotteiden parasta ennen –päivämäärä on usein kuitenkin vasta vuosien päässä?
Useimmat tietävät jo tässä vaiheessa, että parasta ennen –päivämäärällä ei välttämättä ole tekemistä viimeisen käyttöpäivän kanssa. Ruokahävikistä puhuttaessa asia nousee usein esiin ja kuluttajia muistutetaan siitä, että parasta ennen päivämäärän sijaan pitäisi katsoa itse tuotetta. Yksi ruokahävikkiä vastaan taistelevista verkkokaupoista on Matsmart, jonka toimintaa perustuu siihen, että he ostavat ylijäämiä eri yrityksiltä ja myyvät ne edelleen kuluttajille.
Liikkeet elävät pitkälti sesongin mukaan
Matsmartin sivulla on kuitenkin nähtävissä, että suurella osalla tuotteista on parasta ennen –päivämäärä vasta kaukana tulevaisuudessa. Heiltä löytyy esimerkiksi tacomauste, jonka vanhenee päivämäärän mukaan vuoden 2021 tammikuussa ja vadelman makuinen suklaalla päällystetty lakritsi, jonka parasta ennen päivämäärä on toukokuussa 2020. Miksi tuotteet edes löytyvät Matsmartin sivulta?
Vastikään Matsmart myi pastaerän, joiden pakkauksista puuttuivat painatukset ja tässä tapauksessa virhe kerrottiin heidän sivullaan, mutta useimmiten tuoteselostuksissa ei ole selvitetty syytä.
Otetaan esimerkki: kuluttaja saa kotiinsa paketin tattarikeksejä, joiden paketoinnissa on virhe. Pussi on liian pitkä ja sen sulkeminen on epäonnistunut. Todennäköisesti tällainen on hyvin harvinaista, mutta esimerkiksi tuolloin olisi ollut mukava tietää jo etukäteen syy, miksi tuote on joutunut heidän valikoimiinsa.
Matsmartin toimitusjohtaja vastasi kysymykseen sisarsivustollemme.
- Siihen on useita syitä miksi ruokaa myydään Matsmartissa. Yksi niistä on lyhyt tai jo ohitettu parasta ennen päivämäärä, mikä tarkoittaa, että tuotteita ei voi myydä tavallisille liikeketjuille. Muita syitä ovat esimerkiksi ylituotanto, pakkauksen vaihto, väärä painatus tai muotoilun vaihto. Suuri enemmistö tuotteista, jotka ovat sivullamme eivät ole ohittaneet parasta ennen päivämäärää vaan usein kyseessä on ylituotanto ja virheen arvion mukaan kyseistä tuotetta joudutaan heittämään pois, jollei Matsmart pelasta sitä, toimitusjohtaja Karl Andersson kuvailee.
Anderssonin mukaan Matsmart näkee tarpeen kommunikoida kuluttajien kanssa siitä miksi tuotteet myydään sivustolla. Se on kuitenkin ”kehityskysymys”, jossa jokaisen tuotteen kohdalla on löydettävä tapa kertoa asia. Hänen mukaansa suuri osa sivustolla myytävistä tuotteita on johdatettavissa ylituotantoon.
- Esimerkiksi tammikuussa ostimme hullun määrän joulutuotteita. Niillä voi hyvinkin olla parasta ennen päivämäärä, joka on vasta kesällä 2021, mutta joulukaramelleja ei voi myydä tavallisissa putiikeissa keskellä kesää. Ne eivät kerta kaikkiaan mahdu heidän varastoihinsa ja liikkeet elävät pitkälti sesongin mukaan.
”Olisi ollut positiivista”
Ongelmaksi tulee kuitenkin ehkä se, etteivät tavarantoimittajat välttämättä ole innokkaita mainostamaan ylituotantoaan aikoina, kun ruokahävikkikeskustelu roihuaa ajankohtaisena.
- Minä kuvittelen, että se olisi ollut hyvin positiivista meille, mutta kysymys on kuinka paljon siitä ollaan halukkaita kommunikoimaan, Karl Andersson sanoo.
Hän toivoo kuitenkin, että se tulisi mahdolliseksi, vaikkakin epäröi, onko kaikkien tuotteiden merkitseminen mahdollista.
- Toisaalta olisi vaikeaa, jos vain osa tuotteista olisi merkattuja. Silloin alkaa tietysti miettiä, miksi osa sitten ei ole.
Entä kysyvätkö asiakkaat miksi tuotteet ovat niin halpoja?
- Kyllä, ehdottomasti sitä tapahtuu.