Mari Kiviniemi: Kilpailu kirittää kotimaista verkkokauppaa

Kansainvälinen verkkokauppa vastuuseen.

Ilmoitus

Kaupan liiton uusi puheenjohtaja Mari Kiviniemi sanoo, että kasvua on vielä luvassa, vaikka kaupan ala on murroksessa ja talouskasvun hiipuminen ovat tosiasioita.

- Uhat tulevat ulkoa, kun Kiinan kasvu heikkenee ja protektionismi sekä poliittinen epävarmuus lisääntyvät. Epävarmuutta ei pidä kasvattaa kotimaasta käsin, joten seuraavan hallituksen pitää jatkaa verotuksen keventämistä ja sääntelyn purkamista. Ansiotuloverotusta pitää pystyä alentamaan ilman, että kokonaisveroaste nousee, hän sanoo Kaupan liiton verkkosivuilla.

Ilmoitus

Kiviniemi aloitti tehtävässään vuoden alussa, kun liiton pitkäaikainen toimitusjohtaja Juhani Pekkala jäi eläkkeelle. Hänen mukaan kuluvan vuoden eduskunta- ja eurovaalit varmistavat, että edessä on tiivis vaikuttamisen vuosi, ja siksi hän peräänkuuluttaa päätöksiä, jotka perustuvat tutkittuun tietoon.

Ilmastonmuutosta vastaan

Kaupan liiton verkkosivuilla Kiviniemi toteaa, että maamme tarvitsee nyt kunnianhimoisia työllisyystekoja. Hänen mielestään työllisyysaste on nostettava 75 prosenttiin ja tähän liittyy kiinteästi kannustava sosiaaliturva, jossa byrokratia- ja kannustinloukut on purettu.

- Suomen pitää ryhtyä myös entistä määrätietoisempaan taisteluun ilmastonmuutosta vastaan. Esimerkiksi muovin kierrätystä täytyy entisestään lisätä ja tehostaa, ja samalla täytyy varmistaa se, että kansainvälinen verkkokauppa saadaan kantamaan vastuunsa ympäristöasioissa, hän sanoo.

Kotimaan rajojen ulkopuolelle

Vaikka ulkomainen verkkokauppa on merkittävä haastaja kotimaiselle kaupalle, näkee Kiviniemi sen myös mahdollisuutena.

- Kilpailu kirittää kotimaista kauppaa, ja kun tässä kilpailussa pärjää, avautuu uusia kasvumahdollisuuksia myös kotimaan rajojen ulkopuolella.

Mari Kiviniemellä on takanaan pitkä ura politiikassa niin kansanedustajana kuin ministerinäkin. Viimeiset neljä vuotta hän on työskennellyt OECD:n apulaispääsihteerinä Pariisissa.