Lennokit kuljettamaan lääkkeitä haja-asutusalueille

Ruotsissa tehdään testilentoja ensi keväänä.

Göteborgissa sijaitsevassa Chalmerin teknillisessä korkeakoulussa kehitellään parhaillaan uutta projektia. Projektin tavoitteena on käyttää lennokkeja kuljettamaan lääkkeitä haja-asutusalueille. Korkeakoulussa kehitetään juuri toimintaan sopivia lennokkeja.

Ilmoitus

Ruotsissa lakkautetaan koko ajan sairaanhoitolaitoksia ja olemassa olevat toiminnot keskitetään isoimpiin keskuksiin. Jäljelle jää ainoastaan niin kutsuttuja terveyshuoneita. Korkeakoulun kehittelemät lennokit täydentäisivät terveydenhoidon palveluita.

- Terveyshuoneet ovat sitä varten, että niissä voidaan ottaa kokeita ja saada lääkärin konsultointeja sekä useampia palveluita ilman matkustamista muualle, kertoo projektinjohtaja Per-Daniel Liljegren P4 Västerbottenin haastattelussa.

Jopa 20 kilometriä luovutuspaikalle

Tällä hetkellä lääkkeiden ostaminen verkkokaupoista jää useimmilla tekemättä koska välimatkat luovutuspaikoille ovat niin pitkät.

- Jos resepti kirjoitetaan etäältä ja asiakas joutuu silti ajamaan jopa 200 kilometriä omalla autollaan saadakseen lääkkeen, niin jossain on menty vikaan.

Ajatuksena on, että Chalmerin lennokit pystyvät nousemaan ja laskeutumaan pystysuorassa, mutta niillä on samanaikaisesti siivet ja lentävät kuten tavalliset lentokoneet.

8 kilon kuljetuksia

Kuljetettava kuorma voi painaa jopa 8 kiloa ja lennokki pystyy lentämään  kuorman kanssa 70 kilometrin matkan. Ensi keväälle suunnitellaan ensimmäistä koelentoa ja tarkoitus on, että lennokki voisi kuljettaa myös kevyempiä varusteita erämaassa hätään joutuneille ihmisille.