Lakko päättyi sopuun – Posti valmiina Black Fridayhin

Postin pitkittyneeseen työehtokiistaan löytyi ratkaisu sekä postialan varsinaisen työehtosopimuksen että 700 pakettilajittelijan työehtojen osalta.

Palvelualojen työnantajat Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hyväksyivät tänään valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan eilen antaman kolmannen sovintoesityksen postialan työehtosopimuksesta. Sen lisäksi liittojen hallinnot ovat hyväksyneet eilen saavutetun neuvottelutuloksen uudeksi Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoiden työehtosopimukseksi.

- Olemme tyytyväisiä siihen, että pitkään jatkunut kiista saadaan vihdoin päätökseen, työrauha palautuu postialalle ja kohtuuttomat tukilakot päättyvät, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

Ilmoitus

Paltan ja PAU:n välinen kaksivuotinen postialan työehtosopimus auttaa lisäämään Postin kaipaamaa joustavuutta muun muassa työvuorosuunnitteluun. Kilpailukykysopimuksen mukainen työajan pidennys säilyy ja palkankorotukset on sidottu viennin yleiseen linjaan.

Osapuolet ovat myös yhdessä sitoutuneet tarkastelemaan postialan murrosta ja tulevaisuuden jakeluratkaisuja sekä niiden vaikutuksia alan työehtoihin.

- Lähivuosina tulee löytää uusia ratkaisuja siihen, miten Posti voi säilyttää ja luoda työpaikkoja alan kovassa murroksessa. Haluamme kaikin voimin välttää sen, että olemme kahden vuoden päästä samassa työmarkkinatilanteessa postialalla kuin tänä syksynä, Aarto toteaa Paltan tänään lähettämässä tiedoteessa.

 

Tilanne lähti ratkeamaan maanantaina

Sovun esteeksi nousseen 700 pakettilajittelijan tilanne lähti ratkeamaan maanantaina uuden avauksen myötä, kun Posti Palvelut Oy oli sovun löytämiseksi valmis pohtimaan järjestäytymistään osin uudestaan. Posti Palvelut Oy on liittynyt Paltan jäseneksi paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijöiden osalta. Ratkaisu on rakennettu viime päivien aikana yhdistelmänä erilaisista syksyn mittaan läpikäydyistä esityksistä. Postin aiemmin syksyllä tekemää liikkeenluovutusta ei siis peruta.

- Oli valitettavaa, että Postin täysin laillinen liiketoimintapäätös ja näiden 700 henkilön työehdot muodostivat esteen postialan varsinaisen työehtosopimuksen hyväksymiselle. Pidimme kuitenkin tärkeänä, että jännittynyt tilanne työmarkkinoilla saadaan laukeamaan ja siksi olimme valmiita malliin, jossa myös Palta on mukana, Tuomas Aarto sanoo tiedotteessa.

Uuden Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoita koskevan työehtosopimuksen neuvottelevat jatkossa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta. Alkava sopimuskausi pakettilajittelijoiden osalta päättyy 31.1.2022.

 

Ilmoitus

Posti valmiina sesonkiin

Lakko ehti jatkua kolmatta viikkoa. Postin arvion mukaan joulun lähetykset ehtivät kuitenkin ajoissa perille ja yrityksessä pyritään palaamaan normaalin arkeen mahdollisimman pian.

- Olemme valmiina verkkokaupan Black Friday -sesonkiin sekä joulusesonkiin. Palaamme normaaliin arkeen niin pian kuin mahdollista. Osa lähetyksistä pystyttiin hoitamaan lakon aikana, ja pahalta sumalta vältyttiin. Kiitämme asiakkaitamme luottamuksesta ja kärsivällisyydestä lakon aikana. Kaikki palvelumme ovat nyt käytössä ja uutta postia voi lähettää, Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja kertoo Postin sivustolla.

Postin tämän hetkisen arvion mukaan lakon takia viivästyneet lähetykset saadaan valtaosin perille vastaanottajille viimeistään jouluun mennessä. Pieni osa lähetyksistä voi viivästyä tammikuun alkuun asti. Arvio täsmentyy Postin tiedotteen mukaan, kun työ postinjakelussa alkaa.